Blog

Pravilna uporaba vakuumskih posod

Vam vakuumska posoda v nekaj dneh spusti vakuum? Imate težave pri vakuumiranju z ročno črpalko, saj niste prepričani, koliko zraka je potrebno izsesati? Preberite naše spodnje nasvete in uživajte v kakovostni hrani ter organizirani kuhinji. Oglejte si tudi video o pravilni uporabi vakuumskih posod.

TEŽAVA 1: Vakuum v posodi čez nekaj ur ali nekaj dni popusti

Najprej morate ugotoviti, ali je razlog za spuščanje vakuuma živilo, ki ste shranili ali poškodba na posodi.

Nekatera živila med shranjevanjem izpuščajo pline, ker zorijo. To povzroči popuščanje vakuuma. Takšna živila so npr. rukola, cvetača, zelje, brstični ohrovt, brokoli in redkvice. Pri teh živilih priporočamo, da enkrat dnevno preverite vakuum in ga po potrebi obnovite.

Drugi razlog, zakaj vakuumska posoda spusti vakuum, je lahko razpoka na posodi ali pokrovu ali pa poškodovana tesnila in ventil. Razpoke in poškodbe so lahko nevidne očem, vendar povzročajo uhajanje zraka, zato vakuum sčasoma izpusti. Priporočamo, da najprej ugotovite razlog puščanja s t. i. testom z vodo. V posodo nalijte vodo do približno polovice in zavakuumirajte. Opazujte, ali se kje pojavijo mehurčki. Posodo obrnite tudi naokrog in preverite, če zrak uhaja na pokrovu. Test bo pokazal ali je težava v počeni posodi, pokrovu ali v poškodovanih tesnilih. Poškodovane dele lahko zamenjate in posodo uporabljate naprej. Med našimi uporabniki so tudi takšni, ki posode uporabljajo desetletje in dlje.

vakuumiranje sadja
Nekatero sveže sadje in zelenjava med shranjevanjem še vedno zori in spušča pline, ki vplivajo na vakuum.

TEŽAVA 2: Ne morete zavakuumirati posode

Pri velikih posodah (3 in 4,5 litra) je potrebno na začetku pokrov malo pritisniti, da zatesni posodo in se ustvari začetni podtlak. Običajno je dovolj že pritisk, ki ga naredite, ko črpalko namestite v utor in črpate zrak. Če kljub pravilni namestitvi pokrova na posodo ne uspete ustvariti vakuuma, je težava lahko v poškodovanih ali umazanih tesnilih.

Preverite, če so tesnila suha, brez ostankov hrane, nepoškodovana in pravilno nameščena. V kolikor potrebujete zamenjavo tesnil nas kontaktirajte.

Težava je lahko tudi v umazanem ventilčku. Odstranite ventil in preverite, če je vse kakor mora biti – suho, brez ostankov hrane.

Prav tako ne smete preveč napolniti posode – vrh živil naj sega maksimalno 3 cm od zgornjega roba posode. S tem preprečite, da bi se ventil umazal in da bi zrnca hrane zašla v ventil.

Razlog, da ne morete zavakuumirati posode je lahko tudi v poškodbi posode, ki je lahko tako majhna, da je s prostim očesom niti ne opazite. Da bi preverili, če je posoda poškodovana, priporočamo test z vodo, ki smo ga opisali zgoraj.

Posodo napolnite do približno 3 cm od zgornjega roba, da preprečite stik hrane z ventilčkom.

TEŽAVA 3: Niste prepričani, koliko potegov z ročno črpalko je potrebnih za vakuumsko zapiranje posode

Število potegov z ročno vakuumsko črpalko je odvisno od volumna in od napolnjenosti posode. Priporočamo, da vedno uporabite sorazmerno velikost vakuumske posode glede na velikost živila.

Pri običajni napolnjenost posode, nekje do 3 cm od roba (razen pri posodah za otroško hrano) bo zadostovalo 5 – 10 potegov z ročno vakuumsko črpalko. Občutili boste rahel odpor pri vlečenju in rahlo vbočenje posode ter pokrova.

Za rešitev te težave smo razvili tudi indikator za vakuum, ki smo ga vgradili v nove, full tritan vakuumske posode. Zeleni indikator na pokrovu se vboči, ko je dosežen optimalen podtlak.

V kolikor želite biti stoodstotno prepričani, da so posode zavakuumirane na primeren podtlak, uporabite električno vakuumsko črpalko BVP130, ki se samodejno ustavita, ko je dosežen prednastavljen podtlak.

Zakaj vakuumska posoda spusti vakuum
Full tritan vakuumske posode imajo vgrajen indikator vakuuma, ki se vboči, ko je dosežen optimalen podtlak.

TEŽAVA 4: Nekatera živila se kljub vakuumskemu shranjevanju v hladilniku hitro pokvarijo

Določena živila so občutljiva na odvečno vlago in se hitro pokvarijo oz. počrnijo in zgnijejo kljub temu, da so zavakuumirana.

Pri shranjevanju očiščene zelene solate in ostale listnate zelenjave, narezanih kumar, jagodičevja, stročjega fižola in ananasa svetujemo uporabo odcejalnikov v posodah. Ti preprečujejo stik živila z odvečno tekočino in zagotavljajo daljšo obstojnost občutljivih živil. Odcejalniki so odlični tudi pri shranjevanju peciva, saj izravnajo dno posode, tako da je vaše pecivo stabilno in primerno tudi za prenašanje in serviranje gostom.

Odcejalniki v vakuumskih posodah poskrbijo, da odvečna tekočina steče stran od živila.

TEŽAVA 5: Ročke posod se iztikajo

Sive ročke na pokrovih so konstruirane tako, da se zlahka nataknejo in iztaknejo v procesu montaže. Zaradi te konstrukcijske rešitve se zna zgoditi, da se kdaj iztaknejo tudi med pospravljanjem pokrovov, ko niso v uporabi. Priporočamo, da pokrove pospravljate z dvignjenimi ali odmaknjenimi ročkami (za lažjo predstavo si oglejte spodnjo sliko). In na koncu vam zaupamo še tale trik: posode lahko zavakuumirate tudi, če pokrovi nimajo ročk, saj se pokrovi zaradi podtlaka prisesajo na posodo in jo varno zaprejo.

težave z vakumskimi posodami
Ko posodo zapirate in odpirate, ročki vedno zaprite in odprite hkrati. Med shranjevanjem pa jih obrnite navzgor ali vodoravno.

 

V kolikor imate še kakšno vprašanje, nam pišite na info@status.si, pokličite brezplačno telefonsko številko 080 18 38 ali komentirajte to objavo.

Delite objavo