Kako ponuditi svojemu malčku le najboljše?

Zdravo uvajanje goste hrane

Postati mamica je največja sreča in hkrati velika odgovornost, ki jo prinese življenje. Svojemu otroku želite ponuditi le najboljše, a kaj ko velikokrat zmanjka časa in energije. Kako postoriti hišna opravila, posvetiti dovolj pozornosti otroku, pripraviti sveže obroke tudi do 5-krat dnevno in odpeljati malčka na svež zrak vsaj 1-krat dnevno ... Že sliši se nemogoče.

Čas, ko otrok počiva oz. ga čuva nekdo drug izkoristite kakovostno. Vzemite si čas zase in naredite nekaj, kar vam bo povrnilo energijo. En dan v tednu pa izkoristite za pripravo obrokov za malčka. Shranjevanje v vakuumu vam omogoča pripravo obrokov v naprej, brez skrbi, da bi živila izgubila hranilne vrednosti. Če skuhane kašice in narezane zelenjavno-sadne prigrizke shranite v Statusove vakuumske posode za otroško hrano, na naraven način podaljšate obstojnost živil in se rešite skrbi za cel teden. Ko nastopi čas za naslednji obrok, danes ali čez štiri dni, posodico le pogrejete v vroči vodi ali mikrovalovni pečici in lačnemu otroku ponudite prigrizek doma ali na sprehodu.

Še nekaj prednosti Statusovih vakuumskih posod za otroško hrano

 • Premišljena oblika pokrovov s koledarjem: poseben dizajn pokrovov omogoča zlaganje ene posodice na drugo, s koledarjem pa označimo datum shranjevanja obrokov.
 • Vrhunski, živilsko neoporečni materiali: posodice so narejene iz Tritana, ki je brez BPA in ne prevzema barv in arom živil. Posodice so primerna za uporabo v zamrzovalniku, mikrovalovni pečici in pomivalnem stroju.
 • Živahnih barv in ravno pravega volumna: na voljo so v petih barvah, volumna 0, 15 l. Kupite jih lahko posamezno ali v 5-delnem setu z ročno vakuumsko črpalko.
 • Uporabne tudi, ko otroci zrastejo: uporabite jih lahko za začimbe, omakice, namaze, drobne predmete izven kuhinje, kot so šivanke, baterije, vijake ali pa za lasne okraske svoje male lepotičke.

Zakaj so Statusove vrečke med najboljšimi na svetu?

Kakovost vrečk in folije v roli določajo 3 faktorji, ki pomembno vplivajo na kakovost vakuumiranja in obstojnost shranjenih živil:

 1. Debelina vrečke – Statusove vrečke so sestavljene iz 100 µm gladke folije in 130 µm narebrene folije, kar je največja debelina folij na trgu.
 2. Kombinacija materialov – Statusove vrečke so iz poliamida (PA) in polietilena (PE), ki imata vsak svojo funkcijo pri kakovostnem vakuumiranju. Velika debelina PA (30 µm) v zunanjih plasteh zagotavlja neprepustnost kisika, kar pomeni kakovostno shranjeno živila. Notranja PE plast pa zagotavlja kakovostno varjenje.
 3. Višina narebrenega profila – višina narebrenega profila Statusovih vrečk je vsaj 0,2 mm, kar zagotavlja enako kakovostno vakuumiranje skozi vse cikluse. Pri tanjših vrečkah se pogosto zgodi, da so začetni ciklusi zadovoljivi, kasneje pa tudi kakovostni aparati ne morejo doseči zadostnega podtlaka.

Za optimalno vakuumiranje priporočamo Statusove vakuumske aparate, vendar je kakovost Statusovih vrečk zagotovilo, da brezhibno delujejo z vsemi v Sloveniji dobavljivimi blagovnimi znamkami vakuumskih aparatov.

Kako vedeti, če boste živeli srečno do konca svojih dni?

Ob prazniku vseh svetih na pokopališčih opazimo dve vrsti ljudi. Na eni strani imamo takšne, ki se pripeljejo na parkirišče, krožijo in čakajo na prost parkirni prostor v prvi vrsti. Ko so po treh krogih primorani parkirati v drugo ali tretjo vrsto od vhoda, že vsi živčni odprejo prtljažnik in potrebujejo še dve minuti, da poiščejo, vse kar potrebujejo – sveče nosi ata, rože mama, Lukec in Mihec pa se že prepirata za krpo in lopatko. In tako na hitro pride do trenj v družini.

Potem poznamo še eno skupino ljudi. Ti se pripeljejo do pokopališča in imajo takšno srečo, da se ravno takrat nekdo iz prve vrste parkirišča odpelje in sprosti parkirni prostor. Parkirajo, odprejo prtljažnik, v njem je vse potrebno pospravljeno v Statusovem zložljivem zaboju. Ata vzame zaboj, mama zapre prtljažnik, Lukec in Mihec pa že stečeta do pradedkovega groba. To so družine, ki živijo srečno do konca svojih dni.

In med katere se uvrščate vi?

Kako pripravimo ozimnico s Statusovimi aparati za vakuumiranje ter vrečkami in folijami v roli?

Zakaj sploh uporabljati shranjevanje v vakuumskih vrečkah?

 • Ker ohrani okus in vse hranilne lastnosti živila (živil ne prekuhavamo, pregrevamo ...).
 • Varčujemo z energijo. Na stenah zamrzovalnika se ne dela se led oz. ni odvečne vlage v prostoru (pri t.i. no frost tehnologijah zamrzovalnikov).
 • Vonjave živil se med seboj ne mešajo, saj so vrečke in folije v roli iz neprepustnega poliamida in polietilena.
 • Po odprtju lahko vakuumske vrečke opereme in uporabimo za katerokoli živilo.
 • Higienski način shranjevanja živil.

Kako septembra shraniti različna živila?

Svetujemo, da shranite pakete, ki zadostujejo pri pripravi enega obroka. Večina sadja in zelenjave vsebuje veliko tekočine, zato svetujemo uporabo ročne funkcije vakuumiranja.

Sezonsko zelenjavo lahko shranimo na različne načine, da bo priprava jedi pozimi hitrejša.

 • Peteršilj, zeleno in korenje lahko shranimo narezano na koščke vsako posebej narezano ali pa jušne komplete že pripravimo že vnaprej (npr. 2 korena narezana na koščke, 3 peteršilja, ½ zelene).
 • Paprika: Narezano na kockice (priporočamo kar s 5-delnim setom rezalnikom zelenjave) za omake in rižote.
 • Feferoni: Celi ali narezani, kakor jih imate raje in glede na namen uporabe.
 • Blitva in špinača: Blanširajte minuto ali dve, ohladite, posušite in zavakuumirajte (obvezno s funkcijo ročnega vakuumiranja).
 • Bučke: Na kocke za omake in rižote, naribano za štrudelj, na rezine za žar na balkonu sredi zime. :)
 • Malancani: Na kocke za omake in rižote, na rezine za paniranje.
 • Iz bučk ali jajčevcev lahko pripravite okusne zelenjave zrezke in jih shranite za ozimnico.
 • Stročji fižol: Za solate in juhe, oluščen fižol za enolončnice in rižote.

Sadje lahko pripravimo za omake, štrudle, sadne solate, kuhanje kompotov ali pripravimo pakete za obroke otrokom.

 • Jabolka: lahko jih naribamo za štrudelj ali shranimo na rezine oz. kocke za druga peciva.
 • Slive: cele slive shranimo za slivove knedle, polovice oz. četrtine za peciva.
 • Hruške: na rezine ali koščke.

Oreščki in kostanj

 • Orehi in lešniki: Shranimo olupljene cele ali zmlete. Odvisno od namena.
 • Kostanj: Surovega in neolupljenega operemo (piškavi orehi ostanejo na vrhu in jih takoj izločimo) in s krpo posušimo, zavakuumiramo in zamrznemo. Odlične izkušnje pa imamo tudi s posušenimi (približno 2 uri v sušilniku na 80 stopinjah) in nato zavakuumiranimi kostanji.

Predpriprava kuhanih ozimnic

V jesenskem času so na voljo velike količine sadja in zelenjave, časa za kuhanje marmelad, paradižnikovih mezg, ajvarja in omak pa primanjkuje? Shranite v vakuumu in skuhajte v deževnih jesenskih dneh ali celo pozimi. Kakovost se bo ohranila.

Za otroke in dojenčke

Ne pozabite, če ste v preteklih mesecih postali mama, oče, babica, teta in želite za svoje malčke le najboljše, pripravite male porcije sadja in zelenjave že zdaj. Če uvajamo gosto hrano pozimi ali zgodaj spomladi, je izbira zelo omejena. Tako je naredila Klavdija, avtorica uspešnega bloga za uvajanje goste hrane pri dojenčkih BoobeeFoodee.

 

To so naši predlogi. Veseli bomo, če nam pošljete vaše izkušnje ali fotografije s Statusovimi vakuumskimi aparati ter folijami pri pripravi ozimnice (prek info@status.si ali Statusove Facebook strani). Za sodelovanje vas nagradimo z 10% popustom pri naslednjem nakupu.


Vakuumiranje je cenejše kot pokvarjena hrana

Izognite se zapravljenim 250 evrov letno

Res je. Vsak Slovenec letno zavrže približno 82 kilogramov hrane na prebivalca (vir). Raziskava Evropske komisije je pokazala, da v evropskem gospodinjstvu na tak način vržemo stran 250 evrov letno. Med najpogostejšimi razlogi za toliko zavržene hrane so tudi;

 • slabo načrtovanje obrokov,
 • prevelike količine kuhane hrane, ki se kasneje ne porabi in
 • prevelike količine naenkrat nakupljene hrane.

Rešitev?! Naravno podaljševanje obstojnosti živil

Vse te dejavnike bi lahko bistveno zmanjšali z vakuumiranjem, saj vakuumsko shranjevanje naravno podaljša obstojnost živil. Z vakuumiranjem v posodah ali vrečkah ustvarimo podtlak. Kisik na živilih sproži nezaželene kemijske reakcije, posledice pa so žaltavost, plesen in bakterijske tvorbe, izguba okusa, vitaminov in arome. Shranjevanje živil v vakuumu tovrstne nezaželene posledice upočasni in omogoča podaljševanje roka trajanja  ter ohranjanje kvalitete. 

Okusnejša hrana, bolj pester jedilnik

Če upoštevamo strošek vakuumskega aparata in letni strošek nabave vakuumskih vrečk, je jasno, da se nam investicija v vakuumsko shranjevanje povrne že v enem letu. (Preveri ponudbo vakuumskih aparatov)

Poleg tega;

 • Hrana je bolj okusna, jedilnik pa lahko bolj pester, saj živila zdržijo dlje časa.
 • Hrano si lahko pripravimo vnaprej, saj vakuumsko shranjena ne bo bistveno izgubila na svoji kvaliteti.
 • Ostanke od obrokov lahko pojemo tudi šele tretji ali četrti dan.

 

Zakaj Statusove vrečke in folija v roli?

 • Vrečke so narejene iz debelejše folije (in višjega narebrenega profila) kot večina podobnih vrečk na trgu. Zaradi tega so tudi živila shranjena v Statusovih vakuumskih vrečkah dlje časa obstojna.
 • Materiali za izdelavo so evropskega porekla z vsemi pripadajočimi certifikati.
 • Statusove vakuumske vrečke in folija v roli so primerne za uporabo na vseh vrstah vakuumskih aparatov.
 • Dovršen proizvodni pro­ces vrečk, oprema za izdelavo folije v roli in vakuumskih vrečk je vsako leto nadgrajena in izboljšana.
 • Letno v Statusu izdelamo več kot 8 milijonov vakuumskih vrečk in folije v roli in za to po­rabimo več kakor 150 ton ma­teriala. Dnevna proizvodna ka­paciteta zadostuje za izdelavo 100.000 kosov manjših vrečk dimenzije 200 x 280 mm.

Struktura Statusovih vakuumskih vrečk

Sestava:

 • Poliamid PA (zagotavlja neprepustnost)
 • Polietilen PE (zagotavlja kakovost zavarjenega roba)

Debelina folije

 • 100 μm (gladek del)
 • 130 μm (narebren del)

Značilnosti folije

 • neprepustne,
 • živilsko neoporečne,
 • nevtralne na okus in vonj,
 • primerne za kuhanje,
 • primerne za Sous-Vide kuhanje
 • primerne za večkratno uporabo.