Blog

Vakuumiranje je cenejše kot pokvarjena hrana

S shranjevanjem v vakuumu prihranite do 250 € letno – vakuumiranje je zagotovo cenejše kot pokvarjena hrana. Vsak Slovenec letno zavrže približno 82 kilogramov hrane na prebivalca (vir). Poročilo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poroča, da v slovenskih gospodinjstvih na ta način vržemo stran 250 € letno. Med najpogostejšimi razlogi za toliko zavržene hrane so tudi:

  • slabo načrtovanje obrokov,
  • prevelike količine kuhane hrane, ki se kasneje ne porabi in
  • prevelike količine naenkrat nakupljene hrane.

Rešitev? Podaljšajte obstojnost živil na popolnoma naraven način

Vakuumsko shranjevanje podaljša obstojnost živil brez kakršnih koli dodatkov, ki bi vplivali na okus ali aromo hrane. Z vakuumiranjem iz posod in vrečk odstranimo kisik, ki na živilih sproži nezaželene kemijske reakcije, katerih posledice so žaltavost, plesen in bakterijske tvorbe, izguba okusa, vitaminov ter arome. S shranjevanjem živil v vakuumu upočasnimo oksidacijo in tako podaljšamo rok trajanja živil ter ohranimo hranljive vrednosti.

Kako izbrati primeren način vakuumskega shranjevanja?

Običajno način vakuumiranja prilagodimo:

  • vrsti živila, ki ga shranjujemo in
  • za koliko časa želimo živilo shraniti.

Čvrsta in neobčutljiva živila (suhomesnati izdelki, korenček, oreščki ipd.), ki jih želimo shraniti za dlje časa, vakuumsko zapakiramo v vreče za vakuumiranje z vakuumskim aparatom. Suhe salame, slanino in pršut nato shranjujemo kar v kleti ali hladilniku, saj smo z vakuumiranjem preprečili nadaljnje sušenje in zorenje. Zavakuumirano zelenjavo pa zamrznemo in si tako pripravimo ozimnico za hladnejše dni. Vakuumsko shranjevanje v vrečkah je primerno tudi za nekatera živila za vsakdanjo uporabo, ki jih shranjujemo v hladilniku npr. sir in salama.

Za kratkoročno shranjevanje živil (očiščena solata, zelenjava in sadje za sprotno porabo) in za vakuumiranje tekočin (juhe, omake) pa uporabimo shranjevanje v vakuumskih posodah Status. Primerno obliko in volumen posode izberemo glede na živilo, ki ga želimo vakuumsko shraniti in iz posode izčrpamo zrak z ročno ali električno vakuumsko črpalko ali s posebnim priključkom na vakuumirki. Shranjevanje v vakuumskih posodah je odlična rešitev za shranjevanje pred pripravljenih jedi in ostankov obrokov. Jedi v vakuumskih posodah lahko tudi zamrznemo in kasneje pogrejemo v mikrovalovni pečici – do dve minuti, brez pokrova.

Okusnejša hrana, bolj pester jedilnik

Če upoštevamo strošek vakuumskega aparata in letni strošek nabave vakuumskih vrečk, je jasno, da se nam investicija v vakuumsko shranjevanje povrne že v enem letu. 

Poleg tega;

  • Hrana je bolj okusna, jedilnik pa bolj pester, saj živila zdržijo dlje časa.
  • Hrano si lahko pripravimo vnaprej, saj vakuumsko shranjena živila ne bodo bistveno izgubila svoje kakovosti.
  • Ostanke od obrokov lahko pojemo tudi šele tretji ali četrti dan ali jih celo zamrznemo.

Prihranimo tudi s kupovanjem kvalitetnih izdelkov

Investicija v kakovostnejše izdelke se splača!

Statusovi vakuumski aparati so razviti in proizvedeni v Sloveniji. Proizvodnja poteka pod budnim očesom razvojnega oddelka, ki nenehno spremlja želje in potrebe uporabnikov. Za pomoč pri uporabi smo dostopni na brezplačni telefonski številki 080 18 38.

Folija v roli in vrečke za vakuumiranje uvrščajo med najdebelejše na trgu. Narejene so iz vrhunskih materialov evropskega porekla in imajo vse potrebne certifikate, ki dokazujejo njihovo primernost za shranjevanje hrane.

Plastične vakuumske posode so narejene iz tritana, ki je odporen na udarce ter ne prevzema barv in arom iz shranjenih živil. Zagotavlja dolgoletno uporabo kljub zamrzovanju in pranju v pomivalnem stroju, zato so Statusove vakuumske posode za shranjevanje najboljša izbira za vsako gospodinjstvo.

Kupujmo kakovostne izdelke za dolgoročno uporabo tudi zaradi čistejšega okolja za naše potomce!

Delite objavo