Blog

Kaj je pomembno pri izbiri vakuumskega aparata? I. del

Razmišljate o nakupu vakuumskega aparata, vendar ste zmedeni ob informacijah, ki jih ponujajo trgovci: moč motorja, podtlak, volumen črpanja ipd.? V tem podrobnem zapisu pojasnjujemo, kaj kateri izraz pomeni in kako vpliva na dejansko rokovanje z aparatom ter shranjena živila. Preberite, kateri vakuumski aparat se splača kupiti.

Vakuumska moč ali podtlak (- mbar)

Vakuumska moč ali tudi (dosežen) podtlak se meri v negativnih mili barih. Ta podatek vam pove, kolikšen maksimalen podtlak (nestrokovno vakuum) lahko aparat ustvari v vrečki. Večji, kot je podtlak, več zraka (in s tem kisika) je odstranjenega, zato je manj možnosti za razvoj mikroorganizmov.

Črpalka

Črpalka vakuumskega aparata je lahko membranska ali batna (eno- ali dvobatna). V sam vakuumski aparat pa sta lahko vgrajeni tudi po dve črpalki. Vrsta in število črpalk vplivata na hitrost odstranjevanja zraka iz vrečke ali posode. Dvojna črpalka, seveda, zrak odstrani hitreje kot enojna; celo enkrat hitreje. Za vas to pomeni, da bo aparat v krajšem času odstranil zrak iz vrečke in jo zavaril. Vaša živila bodo zapakirana hitreje. Še posebej se bo to poznalo pri obsežnejšem pakiranju mesa s kolin, suhomesnih izdelkov in pridelka z vrta.

SV2000 z dvojno črpalko
Vakuumski aparat Status SV2000 ima dvojno črpalko s črpalnim volumnom 22 l/min, zato hitro zavakuumira tudi dve vrečki hkrati.

Črpalni volumen (l/min)

Črpalni volumen se meri v litrih na minuto in pove, kolikšen volumen zraka se izčrpa v eni minuti. Podatek je prvenstveno povezan z vrsto in velikostjo črpalke, številom obratov motorja in nazivno močjo motorja. Večji črpalni volumen pomeni hitrejše črpanje zraka iz vrečke oz. posode.

Nazivna moč (W)

Nazivna moč aparata se meri v wattih in pove maksimalno priključno električno moč aparata, ki jo aparat doseže v določenem trenutku. Za končnega uporabnika to praviloma pomeni močnejši aparat, vendar hkrati tudi večjo porabo električne energije, zato je najbolje poiskati aparat, ki ima optimalno razmerje med nazivno močjo in ostalimi funkcijami.

Ročna in avtomatska funkcija vakuumiranja

Možnosti ročnega in avtomatskega vakuumiranja vam omogočata shranjevanje različnih vrst živil – od suhega mesa do občutljivih pekarskih izdelkov in sočnega sadja. Najlažje pomen teh opcij pojasnimo s primerjavo suhega in svežega mesa. Suho meso je čvrsto in brez vlage, zato ga lahko vakuumirate z enim pritiskom na gumb – avtomatsko funkcijo. Aparat v tem primeru izsesa zrak do maksimalnega podtlaka, ki ga omogoča vgrajena črpalka in nato še neprepustno zavari vrečko.

Na drugi strani imamo sveže meso, ki vsebuje veliko tekočine. Če bi ga vakuumirali s samodejno funkcijo, bi aparat posrkal tekočino in se v primeru, da nima zbiralnika za tekočino oz. če bi posrkali večje količine, pokvaril.

Za shranjevanje svežega mesa, sočnega sadja in (blanširane) zelenjave ter pekovskih izdelkov je potrebno uporabiti ročno ali naprednejše pulzno vakuumiranje. Nekateri proizvajalci to funkcijo imenujejo tudi mehko (»soft«) ali občutljivo (»delicate«) vakuumiranje. Ročno vakuumiranje je enostavno in pomeni le, da ustavite delovanje črpalke s pritiskom na gumb, ko presodite, da je izčrpanega dovolj zraka oz. ko začne tekočina polzeti po vrečki proti aparatu. Aparat nato samodejno zavari vrečko.

Status Provac pulzno vakumiranje kateri vakuumski aparat kupiti
Profesionalni vakuumski aparat Provac 360 ima posebno funkcijo natančnega ročnega vakuumiranja. Pulzno vakuumiranje pomeni, da lahko postopno črpate zrak, dokler ne presodite, da je v vrečki dosežen primeren vakuum.

Senzor za tekočino

Senzor za tekočino ustavi črpalko, če v izčrpanem zraku zazna tekočino in prepreči, da bi tekočina zašla v aparat. Na tekočino vas opozori tudi lučka. Reševanje težave pa je povsem preprosto – potrebno je le očistiti in posušiti posebno posodico v vakuumskem kanalu. Kljub vgrajenemu senzorju priporočamo, da za shranjevanje vlažnih živil vedno uporabljate ročno funkcijo, s katero boste ob primernem trenutku ustavili črpanje zraka.

Status vakumski aparat SV2000 senzor za tekočino
Vakuumirka SV2000 ima poseben senzor za tekočino, ki vas opozori, če posrkate tekočino.

Preventivni zbirnik tekočine

Zbirnik tekočine je malce preprostejša zaščita proti vsrkavanju tekočine med vakuumiranjem. Običajno gre za posodico, v kateri se zbirajo kapljice vsrkane tekočine. V primeru večjih količin vlage pa se uničita črpalka in presostat. Na začetku se to pokaže tako, da aparat več ne preklopi na samodejno varjenje, v skrajnem primeru pa več niti ne vakuumira.

vakumirka preventivni zbirnik tekočine
Model HV500 ima vgrajen zbirnik za tekočino, ki prestreže kapljice vsrkane tekočine.

Upamo, da smo odgovorili na vprašanje, kateri vakuumski aparat se splača kupiti. V drugem delu tega zapisa pa lahko preberete o dodatnih funkcijah in njihovih vlogah pri delovanju vakuumskega aparata. Oglejte si tudi predstavitvene videe vseh Statusovih aparatov za vakuumiranje ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 18 38.

Delite objavo