Blog

Zakaj vakuumirati za ozimnico?

Shranjujete zelenjavo v vrečke za živila in jo zamrzujete? Veste, da obstaja boljši način shranjevanja? Poskusite vakuumiranje. V članku pojasnjujemo koristi vakuumiranja in razloge, zakaj je pametno vakuumirati pred zamrzovanjem.

Naj najprej razložimo, kako deluje vakuum.

Z vakuumiranjem v vakuumske vrečke vsaj delno (popolnega vakuuma namreč na Zemlji ne moremo ustvariti) odstranimo kisik, ki je poleg vlage in temperature glavni krivec za pokvarjeno hrano. Tako je z zmanjšanjem kisika tudi počasnejše propadanje hrane.

Vakuumiranje v vakuumske vrečke je namenjeno dolgotrajnemu shranjevanju – torej sezonskemu ali celoletnemu. Vakuumiramo lahko meso s kolin in suhe salame, da obdržimo okus, aromo in lepo barvo ter preprečimo, da bi se izsušile.

vakuumiranje mesa od kolin
Večina pozna vakuumiranje kot shranjevanje mesa od kolin.

To je vakuumiranje, kot ga na žalost pozna večina. Enkrat letno in nič več.

Korak naprej pa je uporaba vakuumskega aparata vsakodnevno ali tedensko skozi celo leto, ko nakupite večje količine živil enkrat mesečno pri lokalnem kmetu ali na tržnici, za shranjevanje sira, zelenjave in sadja.

Kaj dosežemo z vakuumom?

S shranjevanjem v Statusove neprepustne vakuumske vrečke preprečujete prehajanje zraka in tako bo vaša zamrzovalna skrinja brez mešanih vonjav po mesu, razni zelenjavi in zeliščih. Vsak vonj živila je zaklenjen v vakuumski vrečki in nič ne prehaja skozi vrečko.

Zelenjava, ki bo vakuumsko shranjena, bo ohranila hranilne snovi, vitamine in minerale, poleg tega pa bodo celične stene vseh živil (tudi mesa) ostale cele, saj v vakuumu vlaga ne izhlapeva iz živil.

Z zamrzovanjem predhodno vakuumiranih živil se izognete ožigu zaradi zamrznitve, ki povzroči, da maščobe pri mesu postanejo žarke.

Pa veste, da je to popolnoma naraven način shranjevanja?

Če je že vzgojeno z ljubeznijo pri gospe na tržnici, na vašem vrtu ali v lončku na balkonu in če se skozi celo poletje trudite, da ne uporabljate škropiv, naj tako tudi ostane med shranjevanjem. Spremenite samo okolje, v katerem se živila nahajajo, ne pa tudi njega samega. Brez kemikalij in brez izgube hranilne vrednosti, povsem naravno samo z odstranjevanjem kisika.

Kaj torej lahko vakuumiramo za ozimnico?

Vse vrste zelenjave, kot so korenček, navadne ali hokaido bučke, brokoli, cvetačo, por, nasekljano papriko ali paradižnik, ki ju uporabite za enolončnice ali kakšne omake in še kaj. Večino zelenjave je potrebno pred zamrzovanjem blanširati ali pa jo shranite v obliki omak, pomad in predpripravkov za jedi.

vakuumiranje zelenjave
Shranjevanje z vakuumskim aparatom HV500 je tako enostavno, da ga boste imeli vedno na pultu. A brez skrbi! Zavzame malo prostora.

Seveda je tako shranjevanje primerno tudi za sadje – jagode, maline, borovnice, robide in drugo jagodičevje, ki ga boste uporabili pri peki slaščic ali pri kuhanju marmelade.

Najboljše je tudi to, da si lahko jedi pripravite vnaprej – naredite na primer sadne cmoke, njoke, golaž ali polnjeno papriko – in jih vakuumirate ter zamrznete, po potrebi, ob natrpanem urniku pa večer prej samo prestavite vakuumsko vrečko ali vakuumsko posodo v hladilnik, da se do vašega naslednjega dneva hrana počasi odmrzne. Kosilo boste tako samo pogreli in končano bo v 10 minutah.

kako shraniti kostanj?
Shranite jesenske dobrote, kot so gobe in kostanj, in si podaljšajte jesen.

Boljše shranjevanje. Kakovostnejša hrana.

Z vakuumom si poenostavimo pripravo hrane, podaljšamo njeno obstojnost. Brez neprijetnih vonjav v zamrzovalniku, brez nabiranja ledu na stenah skrinje, brez ožiga zaradi zamrznitve. Zaradi neprepustnosti vakuumske vrečke pa živila obdržijo hranilne snovi.

Z vakuumom boste tudi pozimi jedli polnovredno, bogato in zdravo hrano.

Delite objavo