Blog

Kako izbrati prave vakuumske vrečke?

Ste vedeli, da so vakuumske vrečke najpomembnejše zagotovilo za kakovostno zavakuumirana živila? Če ste med vakuumiranjem opazili, da se vam je vrečka stopila ali da aparat ni do konca izsesal zraka iz vrečke, potem je težava najverjetneje v vakuumskih vrečkah, ki jih uporabljate in ne v vakuumirki, kot misli večina. Preberite kako izbrati vakuumske vrečke in kaj vse je pomembno za zagotavljanje dobrih rezultatov pri vakuumiranju mesa s kolin in pripravi ozimnice.

Kakšna mora biti kvalitetna vrečka za vakuumiranje?

Pri določanju primernosti vrečk za vakuumsko pakiranje so pomembni trije faktorji:

  • materiali, iz katerih so vrečke,
  • debelina vrečk in
  • narebreni profil.
Primerna kombinacija materialov

Sestava vakuumskih vrečk je zelo pomembna, saj je notranjost vrečke v neposrednem stiku s hrano. Proizvajalci morajo zagotoviti, da so uporabljeni materiali živilsko neoporečni in podati temperature, pri katerih je varno uporabljati določeno folijo za vakuumiranje (so vrečke primerne za zamrzovanje, Sous Vide kuhanje ipd.?).

Statusove vrečke so iz poliamida in polietilena. Poliamid zagotavlja neprepustnost kisika, polietilen pa optimalno varjenje in je po nedavnih raziskavah med najbolj primernimi materiali za stik s hrano. Velja opomniti, da imajo Statusove vreče za vakuumiranje najdebelejšo plast poliamida na trgu, zato so vaše salame in ostali suhomesni izdelki tudi po pol leta in dlje isti, kakor na dan vakuumiranja. Primerne so za zamrzovanje in Sous Vide kuhanje (na 70°C do 12 ur, na 80°C maksimalno 6 ur, na 100°C maksimalno 15 min).

sestava Statusove vrečke za vakuumiranje
Statusove vrečke so med najkakovostnejšimi na tržišču. Njihova sestava materialov, debelina in rebrast profil zagotavljajo vakuumsko shranjevanje brez težav – tudi ko vakuumirate več kot 50 zaporednih ciklov.
Zadostna debelina folije

Debelina vreč za vakuumiranje je zelo pomemben faktor kvalitetnih vrečk za vakuumsko pakiranje, saj dovolj debele vrečke iz primernih materialov tudi mehansko zaščitijo živila med skladiščenjem v kleti ali zamrzovalni skrinji. Tako vam ni treba skrbeti, da bi se vrečke raztrgale med vakuumskim pakiranjem ali zaradi drgnjenja ena ob drugo v zamrzovalniku. Nekoliko pazljivosti je potrebne le pri vakuumiranju mesa z zelo ostrimi, odrezanimi kostmi. V tem primeru priporočamo, da pred vakuumiranjem obložite ostre dele s papirnatimi brisačami.

Statusove vrečke so debele 100 µm na gladkem delu folije in 120 µm na narebrenem delu folije. Podrobnejše informacije o sestavi in debelini si oglejte na zgornji skici.

Narebreni profil

Zadnja dejavnika, ki razlikujeta vrhunske vakumske vrečke od slabših, sta oblika in višina prege oz. narebrenega profila. Pomembni sta zaradi učinkovitega in kakovostnega izsesavanja zraka iz vrečk v več zaporednih ciklih vakumskega shranjevanja. Naj obrazložimo: če bi izsesavali zrak z vakumirko iz vrečk z dvema gladkima plastema folije, bi se ti dve pri vrhu zlepili skupaj še preden bi bilo izsesanega dovolj zraka in živila ne bi bila kakovostno zavakuumirana. Posebna oblika kanalov v rebrasti plasti skrbi za čim bolj učinkovit pretok zraka med vakuumiranjem. Višina rebrastega profila pa je pomembna za kakovostno vakuumiranje v večih zaporednih ciklih.

Vrečke za vakuumsko shranjevanje iz Statusa imajo posebno obliko prege, ki se je v večletnih raziskavah pokazala za najbolj učinkovito. Višina narebrenega profila pa je 0,2 mm in zagotavlja, da bodo vrečke enako kakovostno zavakuumirane v prvem, desetem in petdesetem ciklu vakuumiranja.

vakuumska vrečka Status od blizu
0,2 mm narebrenega profila sta bistvena za kakovostno vakuumiranje več zaporednih ciklov.

Kako se prepričate o lastnostih vrečk?

Podatke o debelini in materialih lahko pridobite na tri načine – preverite deklaracijo, presodite po ceni ali izmerite. Na deklaraciji bi morali najti podatke o debelini, vseeno pa vam svetujemo, da njihovo resničnost preverite s kljunastim merilom. Če pa na deklaraciji ni navedene debeline in so vrečke občutno cenejše kot večina na trgu ter tanke na otip, niso primerne za dolgotrajno shranjevanje živil v vakuumu.

V Statusu smo naredili analizo vakuumskih vrečk različnih proizvajalcev in prišli do zanimivih rezultatov o kakovosti vrečk na trgu. Za rezultate raziskave nam pišite na info@status.si in lahko vam jih pošljemo po e-pošti.

Zakaj je pomembno, da uporabljate kakovostne vakuumske vreče?

Uporaba kakovostne folije za vakuumiranje je pomembna tako zaradi samega procesa vakuumiranja kot zaradi ohranjanja kakovosti shranjenih živil.

Naj povzamemo nekaj prednosti shranjevanja v najboljših vrečkah za vakumiranje na trgu:

  • hrana ne dobi neprijetnega vonja in priokusa plastike,
  • ne vsebujejo škodljivih sestavin, ki bi prehajale v živila,
  • preprečena oksidacija in obdržana kakovost živil,
  • uporabne so na vseh kakovostnih aparatih za vakuumiranje na trgu,
  • se ne raztrgajo zlahka,
  • omogočajo veliko zaporednih vakuumiranj,
  • materiali so evropskega porekla, vrečke pa so proizvedene na sedežu podjetja v Metliki pod budnim nadzorom strokovnjakov, ki konstantno izboljšujejo njihovo proizvodnjo.

Za kakovostno shranjevanje živil v vakuumu priporočamo Statusove aparate za vakuumiranje ter vrečke in folijo v roli.

Upamo, da smo odgovorili na vprašanje “Kako izbrati vakuumske vrečke?”. V kolikor vas zanima še več podrobnosti, si oglejte ta video ali pokličite našo brezplačno telefonsko številko 080 18 38.

Delite objavo