Nasveti in rešitve

Recikliranje jedi

Ste že slišali za recikliranje hrane? Ne, ne gre za razvrščanje odpadkov, ampak za ponovno uporabo jedi na drug način. Na ta način si lahko bistveno olajšate pripravo vsakodnevnih obrokov, saj skuhajte 2 ali 3 porcije jedi in imate pripravljeno kosilo za več dni v tednu. A to še ne pomeni, da boste jedli 3 dni enako. Recikliranje pomeni, da (del) jedi uporabite na drugačen način – z drugo prilogo ali v popolnoma drugi jedi. Za vas to pomeni tudi, da manj hrane zavržete.

Zbrali smo nekaj najbolj tipičnih jedi, ki se pripravljajo v slovenskih domovih in podali nekaj primerov, kako lahko njihove ostanke uporabite malo drugače. Zagotovo imate tudi vi kakšen okusen predlog. Delite ga z nami spodaj v komentarju.

Zares vsestranska paradižnikova omaka z mletim mesom

Omaka z mletim mesom je enostavna za pripravo in se lahko je z različnimi prilogami oz. v različnih jedeh. Priporočamo, da vedno skuhate vsaj dvojno, če ne trojno porcijo. En dan jo boste postregli s špageti in zeleno ali zeljno solato, drug dan pa kot makaronovo meso z rdečo peso. Če ne marate klasičnih testenin z omako, pripravite lazanjo ali mesno musako s krompirjem. Za mehiški pridih popestrite omako s sladko koruzo in fižolom iz pločevinke ter napolnite tortilje.

Meso v paradižnikovi omaki se odlično zamrzuje. Omako po porcijah shranite v 0,8-litrske vakuumske posodice in shranite v zamrzovalniku do pol leta.

Iz paradižnikove omake z mletim mesom bo nastala odlična lazanja.

Dobra stara goveja juha

Goveja juha je ena izmed znamenitih jedi v slovenskih domovih. Kuha se ob nedeljah, večjih praznikih in ko otroci zbolijo. Običajno se je več dni, a lahko jo tudi zamrznemo in uporabimo kot jušno osnovo za rižoto. Kaj pa meso iz juhe? Če želite malce spremeniti tradicijo praženega krompirja in hrena, lahko iz govedine pripravite narastek s krompirjem, ki ga zalijete s smetano in sirom ter zapečete v pečici. Prav tako lahko meso iz juhe sesekljate s kruhovo sredico, čebulo in česnom ter pripravite odlične sesekljane zrezke. Za okusno malico v službi je odlična tudi govedina na kislo z jajci in kosom domačega kruha, za otroke pa domača mesna pašteta.

doma narejena pašteta
Zares preprosto in zdravo – domača pašteta iz ostankov mesa iz juhe.

Enostavno kot pasulj

Pasulj se vedno kuha v večjih količinah, a to ne pomeni, da ga morate več dni jesti s kosom kruha. Odvzemite primerno količino pasulja za en obrok in razredčite z malo vode, če je zelo gost. V posebnem loncu skuhajte manjše makarone po navodilih proizvajalca in jih vmešajte v pasulj. Dobili boste pašta fižol, ki ga otroci navadno obožujejo ravno zaradi makarončkov. Zadnje ostanke pasulja pa zmiksajte in naredite kremno fižolovo juho, ki bo veliko bolj zdrava kot kupljena fižolova juha iz vrečke.

Meso v omaki po receptu “kar imam v hladilniku”

Piščančje, svinjsko ali puranje meso pripravite z zelenjavno omako. Za omako uporabite katerokoli zelenjavo, ki jo imate na voljo npr. paradižnik, papriko, čebulo, česen, korenček, bučke, melancan, cvetačo, stročji fižol, por, stebelno zeleno, grašek ipd. Ob tej jedi lahko postrežete veliko različnih prilog, tako da bodo otroci imeli občutek, da vsak dan jedo nekaj novega. Pire ali pečen krompir, riž, njoki, široki rezanci, polenta – karkoli od naštetega bo odlična priloga k mesu v omaki. Meso lahko tudi nadomestite s filejem osliča ali polenovke.

Meso z zelenjavno omako pripravite po receptu “kar imam v hladilniku”.

Piščanec iz pečice za 8 ljudi

Imate dva otroka in vam je cel piščanec iz pečice preveč za eno kosilo? Odlično, iz njega boste pripravili še večerjo, zajtrk in malico za v službo. Ohlajenega piščanca obrežite in ločite meso od kosti. Razcefrane koščke uporabite v solati ali sendviču – najhitrejša in najboljša malica za v službo ali šolo. Za zajtrk pa pripravite okusno in zdravo domačo pašteto. Potrebujete le maslo ali sirni namaz, trdo kuhana jajca, malo gorčice in majoneze ter zelišča po želji.

sendvič v stekleni vakuumski posodi
Ostanki pečenega piščanca so odlični v bogatem sendviču.

Pa dober tek!

Ali tudi vi reciklirate hrano? Veseli bomo novih idej in receptov, ki bodo tudi nam olajšali kuhanje.

Delite objavo