Blog

Zakaj vsa plastika ni slaba?!

Se tudi vam porajajo dvomi o primernosti uporabe plastike za shranjevanje hrane, saj ste nekje slišali, da plastika lahko vsebuje škodljivo snov BPA? Kupujete posode za shranjevanje hrane, a ne veste, katere izbrati, saj so na voljo zelo različni cenovni razredi?

V članku povzemamo definicijo bisfenola A in rezultate raziskav te spojine, ki sta jih opravili Ameriška uprava za hrano in zdravila FDA ter Evropska agencija za varnost hrane EFSA. Zaključujemo pa s Statusovimi načeli pri proizvodnji posod za shranjevanje hrane.

Bisfenol A: Kaj je? Zakaj se uporablja v plastenkah za vodo in konzervah?

Bisfenol A je sestavni del polikarbonatne (PC) plastike in epoksi smole. Plastiki zagotavlja trdnost, epoksi smola pa se uporablja kot notranji premaz konzerv in pločevink, da ne zarjavijo. Strokovnjaki so ugotovili, da se sčasoma (predvsem pri izpostavitvi višjim temperaturam in razgradnji) BPA izloča iz embalaže in prehaja v hrano, ki jo zaužijemo.

Ste vedeli, da BPA vsebuje marsikateri izdelek, ki ga uporabljate vsakodnevno? Poleg plastenk za vodo, plastičnih krožnikov in skodelic tudi leče za očala, CD-ji, termalni papir in celo zobne zalivke. BPA v telo pride tudi skozi kožo in z vdihavanjem.

(Ne)škodljivost BPA?

Prve raziskave Bisfenola A v 90. letih prejšnjega stoletja so pokazale vpliv na delovanje možganov, hormonske motnje, povečano anksioznost, hiperaktivnost in druga obolenja. V resnici se je izkazalo, da je BPA tako razširjen v modernem svetu, da ga ima v sebi večina ljudi. Najbolj zaskrbljujoče naj bi bilo stanje pri dojenčkih in otrocih. Zato je bila v EU leta 2011 prvotno prepovedana uporaba BPA pri proizvodnji otroških stekleničk in kot premaz v embalažah za otroško hrano. Posledično se je v družbi uveljavil negativen pogled na BPA. Večina proizvajalcev (tudi Status) plastičnih embalaž in posod za shranjevanje se je sčasoma odločila za prehod na materiale brez BPA.

V podrobnejših raziskavah v poznejših letih je bilo ugotovljeno, da vpliv BPA le ni tako škodljiv, kot so ga prikazale prvotne študije, saj je večina raziskav potekala na glodavcih in v in vitro modelih. Količine BPA, ki so jim bile testne živali izpostavljene so bile 1000x in več višje od količin, ki smo jim izpostavljeni ljudje prek hrane. Hkrati se je izkazalo, da z oralnim zaužitjem (za razliko od injiciranega), metabolizem spremeni BPA v neaktivno obliko in tako pri potomcih glodavcev po 8 urah več ni mogoče zaznati aktivne oblike BPA. Izkazalo se je tudi, da primati (tudi ljudje) vseh starosti veliko učinkoviteje predelajo in izločijo BPA iz telesa.

oznaka na dnu posode
Statusova vakuumska posoda je brez BPA in je popolnoma varna za stik s hrano.

Tudi vodilne svetovne organizacije trdijo, da BPA ni škodljiv

Ameriška uprava za hrano in zdravila FDA in Evropska agencija za varnost hrane EFSA zavzemata stališče, da ni dokazov o škodljivosti BPA za ljudi. Zaradi občutljivosti tematike raziskave na tem področju še vedno potekajo.

Statusovi plastični izdelki so brez BPA in popolnoma varni za shranjevanje živil

Smo podjetje, ki je zavezano reševanju težav potrošnikov, zato smo se tudi v primeru spekulacij o škodljivosti BPA hitro odzvali in leta 2015 spremenili material, ki ga uporabljamo za proizvodnjo posod – iz polikarbonata v Tritan, ki nam ga dobavlja svetovno priznano podjetje Eastman iz Združenih držav Amerike. Sedaj so vsi naši izdelki za shranjevanje hrane brez BPA, BPS in ftalatov. Poslujemo transparentno, zato materiale svojih izdelkov vedno navajamo na spletni strani pri opisih izdelkov in v navodilih za uporabo.

7 other
Pod oznako “7 Other” se uvrščajo tudi izredno kakovostne plastike, ki ne spadajo v nobeno od skupin med 1 in 6.

Zakaj imajo Statusove vakuumske posode oznako 7?!

Če ste se kdaj lotili preučevanja plastike in BPA, potem ste zasledili tudi posebne oznake na plastičnih izdelkih, ki označujejo material, iz katerega je izdelek narejen. Številke od 1 do 7 v trikotniku iz puščic označujejo vrsto plastike in omogočajo potrošnikom, da hitro prepoznajo njeno kakovost. 1 pomeni da gre za material iz skupine PETE; 2 pomeni da gre za material iz skupine HDPE (Polietilen visoke gostote); 3 pomeni da gre za material iz skupine PVC; 4 pomeni da gre za material iz skupine LDPE (Polietilen nizke gostote); 5 pomeni da gre za material iz skupine PP (Polipropilen); 6 pomeni da gre za material iz skupine PS (Polistiren); 7 pomeni da gre za vse ostale plastične materiale, ki ne spadajo niti v eno skupino od zgoraj naštetih.

Pod številko 7 se uvršča tudi polikarbonat z BPA in zato je ta kategorija dobila negativno konotacijo. Številka 7 v resnici označuje Other – ostale materiale, ki so sestavljeni iz več različnih materialov in ne spadajo v nobeno od drugih kategorij. Tako imajo naše posode iz visokokakovostnega materiala Eastman tritan oznako 7, ki pa v tem primeru zagotovo ne pomeni plastiko slabše kakovosti, kot si to razlagajo manj poučeni posamezniki.

Zanima nas vaše mnenje. Ste pozorni na kakovost materialov, ki jih uporabljate pri pripravi in shranjevanju hrane? Ali pred nakupom preverite, v katero kategorijo spada material, iz katerega je narejena posoda za hrano?

 

 

Dostop do omenjenih raziskav:

Ameriška uprava za hrano in zdravila FDA: Bisphenol A (BPA): Use in Food Contact Application

Ameriška uprava za hrano in zdravila FDA: Questions & Answers on Bisphenol A (BPA) Use in Food Contact Applications

Evropska agencija za varnost hrane EFSA: Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of bisphenol A (BPA) in foodstuffs 

Delite objavo