Blog

Pogosta vprašanja, ki se pojavljajo pri shranjevanju živil

Ste kupili vakuumski aparat in vam dela preglavice? Težave pri vakuumiranju enostavno odpravite z upoštevanjem navodil za uporabo. Preberite nekaj naših nasvetov, ki smo jih zbrali v 25 letih komuniciranja z uporabniki.

  • TEŽAVA 1: Aparat ne zavakuumira/ zavari vrečke

Vedno najprej preverite, kakšen je var – ali je gladek? Je vrečka enakomerno stopljena po celotni dolžini? Če imate težave s pravilnim nameščanjem vrečke v vakuumirko, priporočamo uporabo obojestransko lepljivega traku Status Stiki.

V primeru, ko vakuumirka na koncu procesa vakuumiranja ne zavari vrečke kakovostno, kar pomeni, da vakuum čez nekaj minut popusti ali pa se sploh ne ustvari, je težava največkrat v neustreznih ali umazanih (mastnih) vrečkah ali pa sam aparat ni dovolj ogret.

REŠITEV:

Za vakuumsko shranjevanje brez neprijetnosti priporočamo uporabo Statusovih vakuumskih aparatov in vreč za vakuumiranje, saj segret trak za varjenje lahko povzroči, da se tanjše vrečke v področju vara stopijo. Kakovostni izdelki, proizvedeni v Sloveniji, zagotavljajo vrhunske rezultate in varno shranjena živila. Za več podrobnosti o kakovosti Statusovih vakuumskih vrečk priporočamo zapis Kako izbrati prave vakuumske vrečke? 

V kolikor že uporabljate naše vrečke in imate še vedno težave, posvetite več pozornosti vstavljanju živila v vrečko – še posebej mastnih suhih mesnin, svežega mesa ter vlažne zelenjave in sadja. Razlog za slab var je lahko tudi umazana (mastna ali vlažna) vrečka na mestu varjenja. Pred vstavljanjem živila prepognite rob vrečke navzven in tako preprečite stik z živilom. Za dodatno varnost pri shranjevanju vlažnih živil pa vrečko na mestu, kjer jo bo aparat zavaril, obrišite s čisto krpo.

Preden vstavite meso, zavihajte rob vrečke in tako preprečite težave z varjenjem.

Če se težave z varjenjem pojavljajo na začetku vakuumiranja ali po daljšem premoru in ste upoštevali zgornje nasvete, priporočamo, da vakuumski aparat dodatno ogrejete s pritiskom na tipko “Varjenje” oz. “Vakuumiranje vrečke” (proces ogrevanja poteka na praznem aparatu brez vrečke).

  • TEŽAVA 2: Pri vakuumskem shranjevanju vam aparat kljub previdnosti posesa tekočino

Pri vakuumiranju sadja in (blanširane) zelenjave ter svežega mesa je potrebno uporabljati ročno funkcijo vakuumiranja in opazovati tekočino v vrečki. Če se vam zgodi, da aparat kljub temu posesa tekočino, uporabite spodnje rešitve za kakovostno vakuumiranje vlažnih živil.

REŠITEV:

Obstajajo tri rešitve, ki jih lahko tudi združite. Ko vakuumirate sveže meso, kislo zelje ali podobna živila, v vakuumsko vrečko med živilo in mesto varjenja namestite papirnato brisačko, ki bo vpila tekočino med procesom vakuumiranja.

Brisačka bo vpila odvečno tekočino in preprečila okvaro vakuumirke.

Drugi način omejevanja tekočine iz živil je predhodno zamrzovanje živil za eno do dve uri, ki jih želite zavakuumirati. Ta način še posebej priporočamo pri vakuumiranju mehkih živil, kot je jagodičevje, kruh in pecivo. S tem preprečite deformacijo oblike med vakuumiranjem in zlepljenje pri zamrzovanju.

Tretji način zagotavljanja varnega vakuumiranja vlažnih živil je uporaba dodatne PE vrečke znotraj vakuumske vrečke. Na ta način boste tudi ohranili vakuumsko vrečko čisto in jo boste lahko večkrat uporabili. Vstavite živilo v PE vrečko za zamrzovanje in odvečen rob prepognite oz. zavijte okrog živila. Tako shranjeno živilo nato vstavite v vakuumsko vrečko in zavakuumirajte z ročno funkcijo. Spremljajte tekočino, ki bo potrebovala veliko več časa, da pride do roba vakuumske vrečke.

Pri vseh treh načinih pa priporočamo, da uporabite daljšo vrečko in pozorno opazujete, kaj se dogaja med vakuumiranjem.
  • TEŽAVA 3: Želeli bi zavakuumirati tekočine

Če želite v vakuumske vrečke zamrzniti juho ali omako, morate uporabiti naslednji trik. Pred vakuumiranjem tekočino zamrznite v posodi primerne oblike (priporočamo po porcijah v katerih jih boste uporabili) in zamrznjene bloke nato zavakuumirajte v vrečke.

Lahko pa za zamrzovanje vlažnih živil in tekočin uporabite vakuumske posode.

Rešujemo težave pri vakuumiranju! Če potrebujete pomoč ali nasvet, vam bomo z veseljem pomagali. Pišite nam kar v komentar spodaj.

Delite objavo