Blog

Sušilnik sadja – ali se ga res splača imeti in kaj sušiti?

Ste že razmišljali o nakupu sušilnika za sadje, zelenjavo in zelišča, pa se vam je zdela to (pre)velika investicija? Ali se bo izplačala? Mogoče pa se vam zdi, da bo to le še en aparat, ki bo zavzemal prostor? Vam je pomembno, da jeste domače? Bi želeli narediti svojo mešanico začimb brez aditivov in barvil? Prisegate na pravi čaj? Sušenje sadja in zelenjave je enostaven proces, ki se ga lahko loti čisto vsak.

Če ste vsaj na eno vprašanje odgovorili pritrdilno, potem bo nakup sušilnika zagotovo prava odločitev. Investicija pa se vedno povrne le, če čim več delate z aparatom. Da ga boste uporabljali čim pogosteje, smo spodaj zapisali nekaj vodil za sušenje sadja, zelenjave, gob in zelišč. Čisto na koncu pa najdete še dodatne ideje, na katero zagotovo niste pomislili.

Sušenje fig
Sušilnik sadja in zelenjave iz Statusa ima kovinsko ohišje, s čimer privarčujete pri električni energiji, aparat se ne bo pregreval, delo z njim bo higienično in čiščenje enostavno.

Sušenje sadja

Sušenje jabolk in podobnega sadja

Tudi vi po kosilu iščete nekaj sladkega? Bi otroci vedno nekaj jedli medtem, ko greste popoldne na igrišče? Če imajo radi sladko, bodo jabolčni krhlji super izbira, pa še zdrav prigrizek so. Za sladkanje na kavču ob filmu ali seriji pa si raje privoščite jabolčni čips, kot pa pokovko ali čokolado.

Rezine jabolk za sušenje naj bodo narezane enakomerno. Uporabite rezalnik rezinar.
Rezine jabolk za sušenje naj bodo narezane enakomerno. Uporabite rezalnik rezinar.
  • Kako sušimo jabolka?

Jabolka bodo med rezanjem v nekaj minutah oksidirala in dobila rjavkasto barvo. Priporočamo, da jih takoj po lupljenju in rezanju daste v posodo, v kateri je mešanica vode in citronske kisline. Tako bodo ostala bela. Nato jih poberite s penovko, odcedite in še mokre postavite na pladnje za sušenje.

Temperatura sušenja naj bo med 60 in 65 stopinj, čas pa je odvisen od debeline krhljev ali kolutov, potrebno je nekje 6 do 8 ur. Priporočamo, da so vsi kosi enako debeli, krhlji največ 1 cm in koluti za čips okrog 3 mm. Sušenje je aktiven proces, ki variira glede na živilo in njegovo vsebnost vode, zato vedno po sušenju še preverite ali so vsi kosi suhi.

Jabolčni čips
Uživajte v domačih prigrizkih, za katere veste, da so brez konzervansov in aditivov.

Sušenje sliv

Če je leto ugodno, je tudi sliv veliko. Nekaj jih lahko naberete in sveže zamrznete za slivove cmoke, lahko skuhate marmelado ali pa jih kak lonček ali dva posušite. Suhe slive imajo veliko blagodejnih učinkov na telo, predvsem pa zaradi vlaknin dobro uravnavajo prebavo.

Sušite lahko cele slive s koščico vred, ali pa jih izkoščičite in sušite polovice.
Sušite lahko cele slive s koščico vred, ali pa jih izkoščičite in sušite polovice.
  • Kako sušimo slive?

Priporočljivo je, da slive pred sušenjem blanširate za približno 20 sekund in nato takoj sperite pod hladno vodo. Takšne slive razporedite na pladnje in sušite na začetku na 50 stopinj nato pri koncu sušenja povišajte na 75 stopinj Celzija. Čas je zopet zelo različen, sušenje lahko traja do 20 ur in več, odvisno od tega, kako veliki so sadeži. Za več koristnih nasvetov preverite tudi članek “Suhe slive in hruške – sušenje sadja” na 220 stopinj poševno.

Priporočamo, da na dno sušilnika položite peki papir, saj lahko iz sadežev kaplje odvečen sok.
Priporočamo, da na dno sušilnika položite peki papir, saj lahko iz sadežev kaplja odvečen sok.

Sušenje marelic in breskev

Trgovinske suhe marelice so kot sladki bonboni, odlično gredo v slast. Tudi doma si jih lahko posušite sami, pazite le, da izberete kakovostne in da so prepotovale čim krajšo pot od drevesa do vašega sušilnika. V veliko pokrajinah imajo kmetje poleg vinogradov posajeno še kje kakšno vinogradniško breskev, ki je dobra domača alternativa marelicam. Povprašajte, ali jih lahko kupite pri njih.

  • Kako sušimo marelice in breskve?

Tudi tu lahko izbirate, kako veliki bodo kosi, predlagamo pa, da jih sušite izkoščičene, torej polovice marelic in breskev ali narežete krhlje. Temperaturo nastavite med 50 in 70 stopinj, skladno s tem bo tudi čas sušenja pri višji temperaturi krajši oz. pri nižji daljši. Po sušenju obvezno preverite ali je sadje povsem suho, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da vam pri shranjevanju splesni.

Zelenjava in zelišča

Sušenje paprike, korenčka, čebule in pora

Veste, da je začimbna mešanica (ali vegeta) ena najbolj priljubljenih dodatkov jedem pri večini slovenskih kuharic? Pa veste tudi, da jo lahko naredite sami brez nepotrebnih aditivov? Povsem enostavno lahko z nekaj posušene domače zelenjave in zelišč lahko presežete okus industrijske mešanice.

  • Kako sušimo zelenjavo?

Zelenjavo operite in olupite, če je to potrebno, narežite na manjše kose ali na tanke palčke, ter jo razporedite po pladnjih. Za koščke uporabite pladenj z mrežico, da ne bodo popadali skozi. Sušite jo na 50 stopinj Celzija, saj bo pri nizki temperaturi ostalo več hranil, vitaminov in mineralov. Sušite po občutku, nekje 5 ur, lahko dlje lahko manj časa, odvisno od debeline in vlažnosti kosov.

Sušenje peteršilja, bazilike, drobnjaka in timijana

Ali veste, da so zelišča tudi zdrava in niso samo za okus hrani, ki jo pripravljamo? Ravno zato jih je nujno potrebno sušiti na nizki temperaturi, da obdržijo čim več učinkovin. Nekaj nasvetov najdete tudi na blogu 220 stopinj poševno.

Ali veste, da ima sveži peteršilj veliko več vsebnosti vitamina C kot citrusi?
Ali veste, da ima sveži peteršilj veliko več vsebnosti vitamina C kot citrusi?
  • Kako sušimo zelišča?

Zelenje operite, liste osmukajte ali porežite debela stebla in jih razporedite na pladnje. Sušite pri najnižji temperaturi, 50 stopinj, uro do dve. Preverite suhost in po potrebi podaljšajte čas sušenja. Zelišča so suha, ko se med prsti zdrobijo.

Dodate jih lahko zelenjavi in soli ter naredite začimbno mešanico, ali pa shranite ločeno. Za shranjevanje priporočamo uporabo temne neprepustne posode ali pa shranjevanje v temnem prostoru, saj svetloba in zrak oslabita aromo.

Sušenje gob

Obožujete gobovo juho, ki jo pripravijo v restavracijah in kmečkih turizmih? Strastni gobarji boste vedeli, da za intenzivnost okusa gobove juhe poskrbijo prav suhe gobe, saj aroma s sušenjem postane intenzivnejša. Tudi vi lahko skuhate odlično juho, sestavine pa si lahko pripravite sami.

Sušenje gob je v sušilniku najbolj optimalno.
Sušenje gob je v sušilniku najbolj optimalno.
  • Kako sušimo gobe?

Pred sušenjem gob nikar ne perite ali namakajte v vodo! Če so umazane od zemlje, jih le očistite s krtačko in odrežite slabe dele ter poljubno narežite (od 3 do 5 mm debeline) in zložite na pladnje. Sušite na temperaturi, ki ne sme biti višja od 60 stopinj. Po sušenju gobe shranite v neprepustni embalaži (priporočamo vakuumske posode), če ne želite, da bi se druga hrana navzela vonja po gobah.

Oreščki

Sušenje orehov in lešnikov

Radi pečete piškote z lešnikovo kremo in torte z dekoracijo iz sesekljanih orehov? Potem veste, da je kakovost oreščkov izrednega pomena, še lepše pa dišijo, če domači praženi in sušeni.

Imate tudi vi raje domače orehe in lešnike, ki ste jih pobrali z vrta in sami strli ter posušili?
  • Kako sušimo oreščke?

Oluščene orehe in lešnike lahko zložite na pladnje in sušite na 50 stopinj ali manj, 45 stopinj, če je mogoče, in sicer dve do tri ure. V nasprotnem primeru se lahko zamastijo in dobijo neprijeten vonj. Proti koncu sušenja temperaturo dvignite na 75 stopinj za 15 do 20 minut.

Čaj

Sušenje lipovih in bezgovih cvetov, ognjiča, žajblja, mete, melise, kamilice …

Vsi, ki živite na podeželju in se skozi leto sprehajate po travnikih in gozdovih, zagotovo raje kot filter vrečke uporabljate čaj iz cvetov in listov, ki ga posušite sami. Če imate prostor, lahko to naredite na zraku, a traja malo dlje časa, medtem ko s sušilnikom potrebujete par ur. Jeseni in pozimi poskrbite za dvig imunskega sistema z naravo v skodelici.

  • Kako sušimo čaj?

Cvetke in liste razporedite po pladnjih in sušite na 50 stopinj približno dve do tri ure. Vedno preverite suhost preden čaj shranite. Prvi teden priporočamo shranjevanje v papirnatih vrečkah od peciva ali kruha, da lahko čaj diha, pa tudi, da se povsem osuši in ne ostane vlage. Kasneje ga lahko premestite v neprepustno embalažo.

Sušenje rezancev

Ste vedeli, da lahko v sušilniku sušite tudi rezance ali ribano kašo? Seveda, tako vam ne bo treba cel dan čakati, da se posušijo na zraku. Super, kajne?

Rezanci se v sušilniku posušijo hitreje kot na zraku.
Rezanci se v sušilniku posušijo hitreje kot na zraku. Fotografijo je posnela uporabnica sušilnika Alenka (Facebook).

Doma narejeni priboljški za ljubljenčke

Da ne bomo govorili le o hrani za nas ljudi, tudi hrano za svojega kužka ali muco lahko pripravite in posušite. Bodite le pozorni, da pladnje po uporabi dobro očistite in razkužite.

Sušenje cvetja in citrusov za dekoracijo

Imate radi praznike, lepo urejeno mizo ali estetsko dekoracijo v vašem domu? Jo radi izdelujete sami? Tudi pri tem vam bo sušilnik pomagal, saj lahko z njegovo pomočjo posušite citruse ali cvetne liste vrtnice (potpourri) ter vam tako ne bo potrebno tega naravnega materiala kupiti.

Imate vprašanje ali bi želeli kaj dodati? Tudi vi sušite s Statusovim sušilnikom sadja? Pišite nam na info@status.si ali nam pošljite sliko sušilnika v uporabi. Veseli bomo sporočila.

 

Delite objavo