Status in ekologija

Izberite odgovorno, izberite nagrobno svečo Ardeo

Globoko zakoreninjena slovenska tradicija je, da skrbno urejamo grobove in da ob prazniku vseh svetih prižgemo sveče na grobovih vseh nam dragih pokojnikov. Plamen sveč ponazarja večno luč, ki naj bi jih spremljala v posmrtnem življenju. Vendar čas je, da začnemo enako skrbno razmišljati tudi o svojih potomcih, ki jim s kupi odpadnih sveč zapuščamo resne okoljske težave. Zato prilagodimo svoje navade in sprejmimo okolju prijaznejše odločitve.

Na trgu je kar nekaj alternativ klasičnim plastičnim parafinskim svečam, ki so okolju bolj prijazne, a poudariti je potrebno, da niso vse alternative tako ekološke, kot se zdi na prvi pogled. Druge pa, žal, le z veliko domišljije simbolizirajo večno luč in ne delujejo naravno na pokopališču.

Plastične sveče z elektronskim vložkom

Plastične sveče z elektronskim vložkom so relativno poceni in so na voljo v vseh trgovinah. Izbirate lahko med veliko barvami, oblikami in velikostmi.

Njihova glavna pomanjkljivost je v tem, da nadomestni vložek stane skoraj toliko kot cela nova sveča, zato jih večina ljudi zavrže po prvi uporabi. Ste vedeli, da so elektronske sveče bolj zahtevne za reciklažo od parafinskih, saj jih je potrebno v obratu za predelavo ločiti od parafinskih sveč ter jih razstaviti na posamezne komponente. Odpadne baterije, ki niso razvrščene i reciklirane pravilno, so veliki onesnaževalci okolja.

Tisti, ki vam je pomembno, da je grob vaše ljubljene osebe urejen in poseben, najbrž niste zadovoljni z generičnim videzom teh sveč in neokusnim vložkom z umetnim utripanjem namesto plamena.

Solarne sveče

Solarne sveč so najbolj ekološka rešitev za problematiko odpadnih sveč, saj svetijo dolgo časa in imajo stekleno ohišje. Posebne so tudi zato, ker so oblikovane drugače kot klasične parafinske sveče. Kupite jih lahko v vse več trgovinah in specializiranih prodajalnah.

Njihova slaba stran je, da so precej drage in običajno ne svetijo tako dolgo, kot obljubljajo. Marsikdo se niti ne zaveda, da imajo tudi solarne sveče baterijo, ki je prav tako škodljiva kot klasične baterije. Njihov plamen je prav tako kot pri elektronskih svečah videti zelo umetno in po pregledu pokopališča smo opazili, da se je na večini najbolj poznanih in razširjenih solarnih svečah sprala barva ohišja, kar pomeni, da jih je treba v kratkem času zamenjati in kupiti nove.

Modularne sveče na tekoči vosek

Sveče na tekoči vosek imajo neskončno možnosti polnjenja in so dandanes precej široko dostopne. Imajo možnost menjave celotnega spodnjega dela ali pa dolivanja tekočega voska. Svetijo do 15 dni, po tem pa je potrebno zamenjati kartušo ali pa doliti vosek.

So precej drage in občutljive na vremenske razmere, saj so prazne izjemno lahke in jih močan veter prevrne. Prav tako je veliko dela z dolivanjem voska in prenašanjem tega na pokopališče.

Papirnate eko sveče

Papirnate sveče so nekoliko drugačna alternativa klasičnim parafinskim svečam, saj so običajno poslikane v barvite vzorce. Na voljo so v večini večjih živilskih trgovin.

Sicer so izdelane iz naravnega materiala, a z okoljskega vidika noben material, ki ga uporabimo le enkrat, ni dobra rešitev okoljske problematike. Gre za sveče, katerih ohišje je iz papirja (in primesi), pokrov in zaključni robovi pa iz podobnega materiala kot pokrovi parafinskih sveč, zato se sprašujemo, kako jih lahko pravilno razvrstimo in kako poteka recikliranje.

Biorazgradljiva kompostna sveča

Novost na tržišču je biorazgradljiva sveča, ki naj bi se v 180 dneh popolnoma razgradila v organski odpad, saj je narejena iz furnirja, voska in bambusove kaše. Na voljo je v vseh večjih trgovinah in specializiranih prodajalnah.

Gori le 5 dni in predstavlja nevarnost pred opeklinami. Strokovnjaki pa so še vedno skeptični glede kompostabilnosti sveč. Težava je tudi v tem, da je sveče nelegalno odlagati na kompost.

Alternativne lesene »sveče« in kamenčki

Lesene sveče, tablice in kamenčki so simbolični nadomestki sveč, ki sicer omogočajo personalizacijo, a le z veliko domišljije nadomestijo pojem sveče na grobu.

Na voljo so različni modeli, ki se prodajajo po precej visokih cenah. V kolikor uporabite leseno laterno z elektronskim vložkom, se v nobenem smislu niste izognili škodljivim baterijam in plastiki. Prav tako je velika težava teh sveč v tem, da so izjemno lahke in jih veter z lahkoto odpihne.

Na vas je, da premislite, katera rešitev je najboljša. V vsakem primeru vam svetujemo, da prižgete vsaj eno svečo manj kot običajno, saj vam predniki ne bodo zamerili, potomci pa vam bodo hvaležni.

eko nagrobne sveče
Ardeo elektronski plamen ob redni menjavi baterij sveti več let v vseh vremenskih pogojih.

Mi smo izbrali Ardeo elektronski plamen, ki je narejen iz stekla in ABS plastike. Dotrajano Ardeo svečo lahko vrnete v podjetje Status, kjer bomo poskrbeli za reciklažo in vas hkrati nagradili s 25 % popusta za nakup nove sveče. Več informacij najdete v pogojih poslovanja v odstavku Status eko iniciativa.

Ardeo vam omogoča tudi, da nanj zapišete posebno sporočilo. Tako boste na grob vaše drage osebe položili svečo, ki je namenjena le njemu ali njej.

Na video posnetku si oglejte plamen, ki sveti kot pravi. Tako boste imeli občutek, da na pokopališče res nesete svečo, a brez slabe vesti.

Delite objavo