Blog

Shranjevanje živil v zamrzovalniku

Tako moderne gospodinje kot njihove stare mame rade prakticirajo shranjevanje hrane v zamrzovalniku. Med ostalimi načini podaljševanja uporabnosti živil (sušenje, konzerviranje), je zamrzovanje tisto, ki najbolje ohrani prvotni okus in strukturo živil. Zamrzovanje živil nam omogoča, da imamo vedno pri roki vsaj osnovne sestavine za pripravo obroka in da jemo kakovostno hrano tudi izven sezone. Medtem ko je zamrzovanje včasih zagotavljalo preživetje, nam danes omogoča kvalitetnejše in časovno učinkovitejšo pripravo jedi.

Vakuumiranje živil pred zamrzovanjem

Strokovnjaki vsekakor priporočajo vakuumiranje živil v kakovostne vakuumske vrečke pred zamrzovanjem, saj s tem živila zaščitite pred oksidacijo in preprečite razvoj mikroorganizmov. Za primerjavo naj poudarimo, da so navadne vrečke za zamrzovanje debele 20 µm, medtem ko so Statusove vakuumske vreče debele 130 µm in imajo od tega 30 µm debelo plast poliamida, ki je neprepusten za kisik.

Z vakuumiranjem hrane tudi prihranite prostor v skrinji, saj zavakuumirana živila zavzamejo manj prostora. Poleg tega je vakuumska vrečka neprepustno zaprta, kar pomeni, da vlaga, vonjave in okusi ostanejo v živilu ter se ne širijo in ne mešajo z drugimi.

Kako pravilno pripraviti živila za zamrzovanje?

Je potrebno zelenjavo blanširati? Zakaj postane meso v zamrzovalni skrinji žaltavo? Kako pravilno odtaliti zamrznjena živila? Je potrebno suhe salame zamrzniti? To so pogosta vprašanja, ki se porajajo skrbnim gospodinjam. Odgovore nanje smo zbrali v nadaljevanju zapisa.

Zamrzovanje zelenjave za ozimnico

Večino zelenjave je treba pred vakuumiranjem blanširati, da zaustavite neželene spremembe, kot je aktiviranje encimov. Poparjena zelenjava je zaščitena tudi pred izgubo okusa, barve ter pred spremembami v strukturi tkiva. Neblanširana zelenjava med zamrzovanjem hitreje izgublja vitamine kot blanširana.

Zelenjavo blanširajte v vreli vodi, čim prej ohladite in pred vakuumiranjem osušite.

zavakuumirani koščki brokolija in cvetače v Statusovi foliji za vakuumsko shranjevanje
Čas blanširanja se razlikuje glede na vrsto zelenjave. Podrobnejša navodila za blanširanje in zamrzovanje posamezne zelenjave so dodana v vseh navodilih za uporabo Statusovih vakuumskih aparatov.

 

Shranjevanje v zamrzovalniku – kako pravilno zamrzniti sveže meso in se izogniti žaltavosti?

Glavni namen zamrzovanja mesa je zaviranje rasti ali delno uničenje mikroorganizmov ter zaustavitev ali upočasnitev kemičnih in biokemičnih procesov. Z zamrzovanjem podaljšate obstojnost mesa in ohranite njegovo začetno kakovost.

Sveže meso zavakuumirano v vakuumskih vrečkah Status
Meso vakuumirajte in zamrznite po porcijah. Lahko ga tudi predhodno začinite.

Svetujemo, da sveže meso pred vakuumiranjem dobro obrišete s papirnato brisačko in s tem preprečite uhajanje tekočine v vakuumski aparat med vakuumiranjem. Meso lahko predhodno zamrznete (čez noč) in potem vakuumirate. To pomaga obdržati sok in obliko ter zagotavlja varnejše vakuumiranje. Če predzamrzovanje ni mogoče, postavite med meso in vrhom vrečke papirnato brisačo tako, da brisača ni na mestu varjenja. Brisača bo med procesom vakuumiranja posrkala odvečne sokove. Lahko pa meso pakirate po porcijah v navadne vrečke za zamrzovanje in potem v večjo vakuumsko vrečko shranite več manjših porcij.

Žaltavost mesa nastane zaradi tako imenovanega ožiga zaradi zamrznitve. Glavni razlog je embalaža, prepustna za zrak (npr. navadne enoslojne PE vrečke), ki omogoča, da zamrznjena hrana pride v stik s kisikom. Posledično pride do izhlapevanja tekočine iz živil in površina zamrznjenih živil se izsuši. Skozi nastale porozne razpoke prodira kisik in sproži oksidacijo. Že po krajšem shranjevanju imajo mastni deli mesa žaltav okus. Ker meso vsebuje velik delež tekočine, so negativne posledice ožiga zaradi zamrznitve tudi dobro vidne – spoznamo ga po belih do sivo-rjavih madežih.

Najpomembnejši dejavnik pri preprečevanju ožiga je uporaba kakovostne embalaže. Le kakovostna embalaža zagotavlja zaščito pred izgubo kvalitete. V sosednjem blog zapisu lahko preberete Kako izbrati prave vakuumske vrečke?

Kako pravilno odtaliti meso in zakaj ne smete odmrznjene hrane ponovno zamrzovati?

Odmrzovanje živil mora biti počasno (najbolj primerno je v hladilniku) in ne »nasilno« v vroči vodi ali mikrovalovni pečici. Najbolj problematično je odmrzovanje perutnine. Ko živila enkrat odmrznete, jih ne smete ponovno zamrzniti, saj pri ponovnem zamrzovanju nastanejo mehanske poškodbe, ki povečajo možnost pokvarljivosti. Razgradi se okus, barva in aroma, mikroorganizmi (bakterije, plesen) pa se veliko hitreje razširijo. Ponovno zamrzovanje ne uniči teh posledic, zato strokovnjaki priporočajo, da se odmrznjena živila uporabi čimprej.

Zamrzovanje suhega mesa?

Salam, pršuta in ostalih suhomesnih proizvodov ni potrebno zamrzovati, saj je suho meso konzervirano s soljo in dimom. Če želite preprečiti nadaljnje sušenje in zorenje, morate zaustaviti vpliv kisika. Najboljše je shranjevanje v vakuumu v hladnejšem, temnem prostoru.

Zavakuumirana salama, bržola, klobasa in slanina.
Vakuumirane suhomesne izdelke ni potrebno zamrzovati, shranite jih kar v kleti.

Shranjevanje v zamrzovalniku je odlična izbira za pripravo ozimnice – kaj vse zamrznete vi?

Delite objavo