Blog

Kam v Beli krajini?

Pravijo, da smo Belokranjci odprti in srčni ljudje. Verjetno prav zaradi svoje gostoljubnosti vsako leto beležimo vse večji obisk naše pokrajine. Seveda ne gre zanemariti prelepe narave, ki nas obdaja. Če potrebujete idejo, kam se odpraviti, ko dopustujete v Beli krajini oz. deželi belih brez ali pa kaj obiskati na enodnevnem izletu, preberite naše predloge.

divji potok učna pot
Sprehod ob Divjem potoku vas bo umiril in napolnil s svežim zrakom tudi po največji vročini.
Divji potok pri Črmošnjicah

Odpravite se na krožno učno pot ob potoku, ki vas bo presenetil s prelepimi brzicami in slapiči. Če boste pozorni, boste v in ob vodi opazili raka koščaka in močerada. Na sprehodu pa vas bo ves čas spremljalo petje številnih ptic. Potok teče skozi gozd, zato se na ta izlet lahko odpravite tudi sredi dneva, ko je vročina previsoka za poležavanje na bregu Kolpe.

smučišče Gače poleti
Z vrha smučišča se razprostre prelep razgled na pokrajino. Pri koči pa vas čaka nagrada – okusna pojedina.
Smučarski center Gače

Smučišče Gače v neposredni bližini Črmošnjic ponuja obilo zanimivih izkušenj tudi poleti. V poletni vročini se boste prijetno ohladili na 700 m nadmorske višine. Lahko se samo sprehodite po zelenih travnikih, kjer je pozimi smučišče, ali pa se odpravite na eno od označenih pohodniških poti. Za ljubitelje kolesarstva so na voljo električna kolesa (tudi za otroke). Na raziskovanje gozdov Kočevskega roga se lahko odpravite sami ali z izkušenimi vodniki. Na sončni terasi Bifeja Gače pa se okrepčajte s slastno pojedino, v kateri prednjačijo lokalne sestavine.

Mirna gora
Na Mirni Gori uživajte v lepem razgledu in slastnih palačinkah.
Mirna Gora

Tudi v Beli krajini lahko osvajate vrhove. Naš najvišji vrh je Mirna Gora na 1047 m nadmorske višine, s katere si lahko ogledate pokrajino s ptičje perspektive. Na pohod se lahko odpravite po daljši poti iz Vrčic ali s Planine, s katere boste do koče prišli v slabih 45 minutah. V obeh primerih gre za lahko označeno pot, ki jo bojo z lahkoto premagali tudi neizkušeni planinci in mlajši otroki. Na delu od Planine do vrha je veliko zanimivih učnih tabel, ki bodo vam in vašim otrokom popestrile pot. Slastne palačinke v koči bodo odlična spodbuda med potjo, če se bodo male noge utrudile.

izvir krupe
Od izvira nadaljujte pot prek brvi in naprej po učni poti novim dogodivščinam naproti.
Izvir Krupe

Ogled izvira Krupe pod znamenito skalno steno bo prijeten izlet za vso družino. Če ste pripravljeni še na krajši sprehod, se odpravite po učni poti, ki vas bo vodila preko brvi do najdišča svetovno znane jamske školjke in človeške ribice.

pešpot radenci damelj
Najjužnejša slovenska pešpot se vije ob Kolpi in doseže tudi najjužnejšo točko Slovenije.
Najjužnejša slovenska pešpot Radenci – Damelj

Sprehodite se po prekrasni poti ob Kolpi ter uživajte v pristnih zvokih narave in žuborenju reke. Na izviru večne mladosti se okrepčajte s požirkom sveže vode. Na poti vas lahko preseneti tudi kakšna srnica, ki jo boste zmotili na paši. Pot vodi neposredno ob reki skozi gozd in po travnikih ter je primerna za družine z majhnimi otroki.

krajinski park lahinja
Ne glede na to ali se odpravite na raziskovanje Krajinskega parka Lahinja ali na Otonovo pustolovščino, boste zagotovo uživali v prelepi naravi.
Krajinski park Lahinja in Otonova pustolovščina

Odpravite se na družinsko pustolovščino, na kateri boste med sprehodom po Krajinskem parku Lahinja reševali literarne uganke in raziskovali naravne lepote močvirnatega sveta. Otroci bodo uživali v opazovanju ptic z daljnogledi in reševanju ugank v obliki iskanja zaklada.

 

To so naše ideje za pohajkovanja po Beli krajini. Veseli bomo, če z nami delite svoje izkušnje in novo odkrite kotičke. Kam se boste odpravili naslednjič, ko boste v Beli krajini?

Delite objavo