Blog

Kako do večjega izkoristka (eko) živil in manjšega ogljičnega odtisa?

S pravilnim shranjevanjem lahko podaljšate obstojnost lokalne, ekološko pridelane hrane in njeno prehransko vrednost. Preberite, kako.

Kaj se klasificira kot eko ali bio?

Eko oz. ekološko ter bio so sopomenke, ki se nanašajo na pridelavo izdelkov – večinoma gre za živila, ki morajo biti vzgojena na naraven način, brez škodljivih škropiv in gnojil, ki ne ustrezajo standardom naravne pridelave. Vsi izdelki so ustrezno označeni, brez oznake pa se ekološko pridelanih živil ne sme prodajati kot ekološke.

Izberete ekološko pridelano hrano in zanjo odštejete precej denarja? Potem poskrbite za pravilno shranjevanje, da se ne bo prehitro pokvarila.
Izberete lokalno pridelano hrano in zanjo odštejete precej denarja? Potem poskrbite za pravilno shranjevanje, da se ne bo prehitro pokvarila.

Kaj bi še morala zajemati beseda ekološko, pa uradno ne zajema?

Izdelke lokalnih, manjših kmetov, ki živijo v bližnji vasi in za katere vemo, da je njihova pridelava povsem naravna (gnojenje s hlevskim gnojem, neškropljene sadike in sadeži ali škropljene z naravnimi pripravki …). Takšna hrana ima najkrajšo pot iz zemlje, sadike ali drevesa do našega krožnika. S tem pa še podpiramo majhne kmete lokalnega okolja.

Ali popolnoma izkoristite količino kupljenega sadja in zelenjave?

Malo smešno vprašanje, kajne? Mogoče se ne zavedate, a delež količine hrane, ki jo kupite v trgovini ali na tržnici, skoraj vedno zavržete. Ker ima sveža zelenjava relativno kratko življenjsko dobo, se v roku enega ali dveh tednov zagotovo vsaj delno pokvari.

Neustrezno shranjena ekološka hrana začne hitro plesneti in gniti. Podaljšajte njeno obstojnost na naraven način.
Neustrezno shranjena hrana začne hitro plesneti in gniti. Podaljšajte njeno obstojnost na naraven način.

Kaj pa, če vam povemo, da lahko podaljšate čas obstojnosti (ekološko pridelane) hrane?

Ekološka hrana bo bolj obstojna v vakuumu, kjer zaradi podtlaka oz. manjšega odstotka zraka in s tem kisika v posodi ali vrečki, oksidacija ter kvarjenje potekata počasneje. Kisik je poleg vlage in temperature vodilni razlog za gnitje sveže zelenjave in sadja.

Poleg tega pa je vakuumsko shranjevanje povsem zdravo in naravno, saj hrani ne dodajate nobenih konzervansov ali aditivov. Le okolje okrog živila spremenite.

Z vakuumskim shranjevanjem izčrpate zrak iz posode in ustvarite optimalno okolje za shranjevanje ekološke hrane.
Z vakuumskim shranjevanjem s črpalko izčrpate zrak iz posode in ustvarite optimalno okolje shranjevanja živil.

Izberite vakuumske pripomočke

Priporočamo, da sveže sadje in zelenjavo shranite v vakuumskih posodah in hranite v hladilniku. Tako prilagodite že dva vzroka kvarjenja hrane in občutno podaljšate rok uporabe svežih živil oz. ekološke hrane. Za vakuumiranje lahko uporabite ročno ali električno vakuumsko črpalko ali vakuumski aparat, ki ga s cevko povežete s posodo.

vakuumiranje ekološko pridelane hrane
Vakuumski aparat uporabite za dolgoročno shranjevanje v vakuumske vrečke. Vakuumirajte manjše porcije in zamrznite.

Materiali po vaši meri

Materiale lahko izbirate glede na to, kje in kako boste vakuumske posode uporabljali. Če bo to večinoma doma, lahko izberete steklene posode, v katerih boste lahko jedi pripravili, spekli, servirali in vakuumsko shranili. Primerne so tudi za zamrzovanje, saj borosilikatno steklo, iz katerega so narejene, prenese velike temperaturne razlike.

Vakuumske posode uporabite za kratkoročno shranjevanje ekoloških živil v hladilniku in v kuhinjskih omaricah. Steklene lahko uporabite tudi za peko narastkov in lazanje ali za zamrzovanje.
Vakuumske posode uporabite za kratkoročno shranjevanje v hladilniku in v kuhinjskih omaricah. Steklene lahko uporabite tudi za peko narastkov in lazanje ali za zamrzovanje. Tako jih je uporabila Urška iz bloga 220 stopinj poševno.

Če boste shranjevali na poti, izberite posode iz trpežnega tritana, ki je brez ftalatov in BPA ter bo prenesel udarce in padce, če se slučajno zgodijo. Za popolno transparentnost in natančno preverjanje vakuuma (dodaten indikator vakuuma) pa lahko izberete full tritan vakuumske posode. Ekološka hrana zahteva najvišjo kakovost shranjevanja.

shranjevanje ekološko pridelane hrane
Pri izbiri materialov prisegamo na kakovost in dolgo življenjsko dobo. Da bodo vaša ekološka živila shranjana ustrezno.

Ekološka hrana, ekološko shranjevanje – ekološka izbira

Poleg tega, da boste z uporabo vakuuma zavrgli manj hrane, boste prispevali k skrbi za okolje, vakuumske posode so namreč odličen nadomestek uporabe embalaže za enkratno uporabo (zip lock vrečke, vrečke za živila, alu folija in folija za živila). Zaradi kakovostnih materialov pa bodo v uporabi več 10 let – kar pomeni tudi več generacij in manj odpadkov.

Ostanek obrokov shranite za malico v službi naslednji dan ali jedi reciklirajte. Naj ekološka živila ne propadejo.
Ostanek obrokov shranite za malico v službi naslednji dan ali jedi reciklirajte. Več o recikliranju hrane preberite v tem zapisu.

Ni vam treba drastično spreminjati svojih navad. Za postopni prispevek k bolj ekološkemu načinu življenja so potrebne le manjše prilagoditve načina shranjevanja hrane. Upoštevajte naše nasvete in izkoristite dragocenost ekološko pridelane hrane v popolnosti.

Delite objavo