Blog

Novoletna zaobljuba, ki bi jo morali sprejeti

Ste v novo leto zakorakali s seznamom novoletnih zaobljub? So vaše želje, med ostalim, da jeste bolj zdravo, se več gibljete, preživite manj časa za ekrani in se naučite kakšne nove veščine? Vsekakor vam želimo dovolj motivacije in prostega časa, da bi dosegli vse zastavljene cilje ter da bi bili v letu 2022 kar se da zadovoljni. Obenem pa bi vas radi spomnili na še eno pomembno spremembo, ki jo lahko v svojem gospodinjstvu uvedete z novim letom (oz. kadarkoli se odločite) ⇒ zmanjšanje količine zavržene hrane v vašem gospodinjstvu.

Ste vedeli, da med 1/3 in 1/2 vse proizvedene hrane ni konzumirane?!

Zavržena hrana, namreč, nima vpliva le na vašo denarnico in čas, ampak se negativne posledice širijo na regionalnem in celo globalnem nivoju – vpliva na svetovno ekonomijo, podnebne spremembe in povečuje družbeno neenakost.

zavržena hrana v gospodinjstvu
Košček kruha, plesniv sir, posušena zelenjava … v enem letu nanesejo okrog 92 kg zavržene hrane na posameznika.

Zavržena hrana v številkah

  • 20 % vse pridelane hrane se zavrže.
  • 53 % vse zavržene hrane je v gospodinjstvih.
  • V EU se letno zavrže skupno 47 ton hrane v gospodinjstvih. To je 92 kg na posameznika.
  • Strokovnjaki predvidevajo, da je 59 % zavržene hrane še vedno primerne za uživanje.

Skrajni čas je, da začnemo ceniti hrano kot eno najdragocenejših dobrin.

hrana v vakuumskih posodah
S kakovostno shranjenimi živili prihranite čas in denar na dolgi rok.

Kako zavreči manj hrane?

  1. Začne se že pri načrtovanju obrokov in nakupovanju živil.
    Naredite tedenski plan obrokov za svojo družino. Preden se odpravite po nakupih, preverite, kaj že imate v hladilniku in kakšen je rok trajanja živil v shrambi. Prilagodite načrtovane obroke tako, da boste porabili živila, ki se jim bliža iztek roka trajanja.
  2. Kupljena živila kakovostno shranite. 
    Verjetno se nikomur ne ljubi večkrat tedensko po nakupih. Zato je pomembno, da nakupljena občutljiva živila pametno shranite – shranjevanje v vakuumu podaljša obstojnost hrane za 4x na popolnoma naraven način, brez vpliva na okus. Glede na vrsto živila izberite shranjevanje z vakuumskim aparatom v vrečke ali shranjevanje v vakuumskih posodah. Za več nasvetov pobrskajte po našem blogu in spletni strani.
  3. Pri kuhanju ne pretiravajte s količino hrane na osebo. 
    Ko smo lačni, radi dodamo še kakšno pest testenin ali riža za vsak slučaj. V kolikor ne tehtate sestavin in ne kuhate po receptu, ne popustite lačnim očem in raje pripravite malo manj kot preveč. Tako si lahko po kosilu privoščite še (zdravo) sladico – košček temne čokolade, sadje z jogurtom, pecivo iz sladkega krompirja ali čokoladno peno iz avokada.
  4. Morebitne ostanke obrokov reciklirajte ali jih shranite za pozneje.
    Če se vseeno zgodi, da kakšen kos mesa, omake in priloge ostane, jih shranite v vakuumske posode za naslednji dan ali celo zamrznite. Vakuumske posode podaljšajo svežino živil in preprečujejo širjenje neprijetnih vonjav. Vaš hladilnik pa bo urejen in dobro izkoriščen. Za nekaj idej o recikliranju hrane pa preberite tale blog zapis.

 

vakumsko shranjevanje mesa
Že z majhnimi spremembami v vsakem posameznem gospodinjstvu lahko dosežemo pomik na bolje.

Izberite kakovostne vakuumske pripomočke, ki imajo dolgo življenjsko dobo in jamčijo varno shranjevanje živil. Za zmanjšanje zavržene hrane in prihranek pri nakupovanju.

Nam zaupate, kako problematiko zavržene hrane rešujete v svojem gospodinjstvu? Imate kakšen okusen recept za recikliranje jedi? Veseli bomo vaše povratne informacije.

Delite objavo