Nasveti in rešitve

Nasveti za lažje načrtovanje prehrane v karanteni

Epidemija virusa Covid-19 je skorajda čez noč spremenila naš vsakdan in nas prisilila, da korenito spremenimo svoje navade. Zdaj več ni priporočljivo, da se večkrat na teden odpravimo v trgovino in sproti nakupujemo, če slučajno kaj zmanjka. Ali pa skočimo do pekarne, če si otroci zaželijo čokoladne rogljičke za večerjo. Jedilnike je treba pametno načrtovati in v skladu s tem skrbno nakupiti vsa potrebna živila. V spodnjem članku smo zbrali nekaj priporočil, kako Statusovci prakticiramo načrtovanje prehrane v karanteni.

Preglejte zaloge v zamrzovalniku in kuhinjskih omaricah

Vzemite si eno uro časa in sestavite jedilnike za 2 tedna vnaprej. Sproti preglejte obstoječe zaloge hrane in si zapisujte nakupovalni seznam, če kaj manjka. Zdaj je odličen čas tudi, da porabite vse zaloge v zamrzovalniku, ki ste jih naredili poleti in jeseni. Eksperimentirajte s kombinacijami živil in preizkusite tudi kakšno novo jed.

zamrzovanje korenčka
Zelenjava, ki je bila pred zamrzovanjem blanširana in zavakuumirana, bo tudi po pol leta odličnega okusa.

Kuhajte kot v starih časih

Če vam primanjkuje navdiha, kaj skuhati, pokličite svoje starše ali stare starše in jih povprašajte za nasvet. Namreč, pred 50 in več leti so kuhali jedi, ki so bile odlično obstojne več dni, in še okusnejše, ko se jih je pogrelo. Pri tem so uporabljali lokalna živila, ki so primerna za dolgotrajno shranjevanje (suh fižol, ješprenj, kislo zelje). Belokranjci priporočamo pasulj, ričet, golaž, segedin golaž in govejo ali kokošjo juho.

shranjevanje v vakuumskih posodah - načrtovanje prehrane v karanteni
Če vam primanjkuje prostora v kuhinjskih omaricah in hladilniku, poskrbite, da živila shranite v posode, ki maksimalno izkoristijo prostor.

Preden zamrznete, zavakuumirajte

Velik izziv predstavljajo občutljiva sveža živila. Sadje, zelenjava, kruh, kvas, jogurti … Ključno je, da prehrano načrtujete tako, da boste najprej porabili najbolj občutljiva živila. Večino živil lahko zamrznete in jim tako podaljšate obstojnost. Če jih prej še zavakuumirate, jih boste zaščitili pred ožigom zaradi zamrznitve in širjenjem neprijetnih vonjav po zamrzovalniku. Hkrati bodo zaloge bolj pregledne in ne bodo zavzemale veliko prostora.

vakuumiranje mesa za zamrzovanje
Z vakuumiranjem podaljšajte obstojnost svežega mesa, zelenjave in ostalih živil.

Jedi reciklirajte

Pripravite večje porcije jedi, ki jih lahko »reciklirate«. S tem mislimo na jedi, ki jih lahko uporabite na več načinov. Npr. goveja juha, govedino pa naslednji dan uporabite za narastek s krompirjem ali govedino na kislo; bolonjska omaka, ki se en dan je s špageti, drugi dan kot makaronovo meso ali pa v lazanji; meso v omaki z mešano (tisto, ki jo je treba porabiti) zelenjavo, ki se en dan je z rižem, drug dan pa s pire krompirjem. Da vam ne bi bilo treba jesti enako kosilo dva dni zapored, priporočamo shranjevanje v vakuumskih posodah, kar bo preprečilo mešane vonjave v hladilniku in bolje boste izkoristili prostor. Jedi v vakuumskih posodah lahko tudi zamrznete.

zapečene testenine steklena vakuumska posoda
V Statusovi stekleni vakuumski posodi lahko lazanjo spečete in vakuumsko shranite ostanke.

Premišljeno uporabite sveže sadje

Poskrbite, da boste zaužili dovolj vitaminov. A pazite, da boste najprej zaužili sadje, ki se hitreje pokvari. Jabolka in pomaranče bodo v malo hladnejšem prostoru zlahka zdržale en teden. Če pa opazite, da banan, borovnic, jagod in podobnega sadja ne boste uspeli pravočasno porabiti, ga zamrznite. Vakuumske vrečke bodo zaščitile vitamine, tako da boste lahko uživali v okusnem zdravem smutiju za zajtrk ali pa boste otroke prelisičili in jim pripravili domač sladoled. Če banane preveč dozorijo, jih nikakor ne zavrzite. Iz njih lahko pripravite odličen bananin kruh ali ameriške palačinke. V testo dodajte še nalomljene čokoladne Miklavže in Božičke, ki se od novega leta pomikajo po omaricah.

podaljševanje obstojnosti z vakuumom
Poskrbite, da boste nakupljena sveža živila dobro shranili. Statusovci priporočamo vakuumske posode, ki preprečujejo oksidacijo.

Načrtovanje prehrane v karanteni: nakupite zelenjavo, ki je obstojna dlje

Za svežo solato kupite zelje, ki je izredno dolgo obstojno v hladilniku. Uporabili ga boste lahko tudi za kakšno zelenjavno juho ali omako. Če imate možnost, naberite regrat. Zaloga vložene rdeče pese pa bo hiter zasilni izhod pri vsakem kosilu. Za ostale jedi poskrbite, da imate na zalogi čebulo, česen, krompir, korenček, kislo zelje, kislo repo, por, kolerabico, …

nabiranje regrata
Pojdite v naravo in naberite regrat ter vitamin D, ki je zelo pomemben za obrambo pred virusi.

Specite kruh z manj kvasa

Specite kruh doma. Ste vedeli, da lahko z eno kocko kvasa spečete res veliko kruha? Trik je v tem, da uporabite čisto malo kvasa (velikosti lešnika) in da ga pustite vzhajati v hladilniku čez noč. Manj, kot je kvasa, dlje naj vzhaja. Ostanek kvasa pa razlomite v manjše kocke in zamrznite v manjši posodici. Zaloge bo zagotovo dovolj za vedno svež kruh v karanteni.

Vakuumske posodice za otroško hrano so odlične za shranjevanje kvasa, tune, namazov, oreščkov, …

Zaščitite zaloge živil pred škodljivci

Moko, žita in ostala živila, ki jih pogosto napadejo molji, shranite v hermetično zaprte vakuumske posode. Kava in čaji bodo odlično aromatični več mesecev v vakuumu.

vakuumiranje čaja in kave
Vakuumske posode zaščitijo živila pred izgubo arom in pred zunanjimi vplivi, kot so oksidacija in škodljivci.

Sprostite se in ostanite zdravi!

Upamo, da smo vam malo olajšali načrtovanje obdobja #ostanidoma. Se spomnite, kolikokrat ste pomislili: “ko mi vsaj ne bi bilo treba v službo” ali “komaj čakam upokojitev, da se bom pošteno odpočil”? Sprostite se, uživajte čas z družino in skuhajte kaj dobrega. Nasvete, kako izgubiti kilograme, nakopičene med karanteno, pa bomo zapisali kdaj drugič 😉

Veseli bomo tudi vaših predlogov za načrtovanje prehrane v karanteni. Zapišite jih spodaj v komentar.

Delite objavo