Blog

Kam z ostanki velikonočne pojedine?

Se tudi vam zgodi, da za praznike pripravite prevelike količine jedi, ki jih ne uspete pojesti? Iščete način, kako za nekaj dni shraniti velikonočno šunko in francosko solato, dokler se malce ne poležejo vtisi velikonočne pojedine? Ste vedeli, da vakuumsko shranjevanje preprečuje oksidacijo živil, zato se njihova obstojnost podaljša za štirikrat? Velikonočno potico lahko shranite vse tam do božiča. Izkoristite prednosti vakuuma pri vsakdanjem shranjevanju živil in izberite Statusove vakuumske pripomočke, ki so narejeni v Sloveniji.   

Kako deluje vakuum?

Z vakuumiranjem odstranite zrak in s tem kisik iz embalaže. Kisik je namreč hrana bakterij, ki povzročajo propadanje hrane. To se najprej pokaže s spremembo oz. izgubo vonja in okusa, na koncu pa živila splesnijo ali zgnijejo, zato jih je treba zavreči.

Vakuumiranje je popolnoma naraven način shranjevanja, saj spremenite samo okolje, v katerem je živilo shranjeno – brez aditivov, konzervansov ali kakršnih koli drugih (škodljivih) dodatkov. Vakuumsko shranjevanje je zato primerno za vse vrste živil in za vsa gospodinjstva.

Primerjava jagod, shranjenih brez vakuuma in v vakuumu.
Razlika med vakuumiranimi in v stiku z zrakom shranjenimi živili je več kot očitna!

Shranjevanje velikonočnih dobrot

Za kratkoročno shranjevanje živil in ostankov obrokov priporočamo vakuumske posode, ki so narejene iz kakovostnih in živilsko neoporečnih materialov brez BPA. Če dajete prednost naravnim materialom, izberite steklene vakuumske posode. Ne glede na to, kateri material posod izberete, boste z vakuumiranjem podaljšali obstojnost in svežino živil, uredili hladilnik in shrambo ter preprečili širjenje vonjav po kuhinji.

Za vas to pomeni, da v času praznikov ne rabite 3 dni zapored jesti velikonočne šunke in jajc, ampak jih lahko za dan ali kar teden dni pospravite v hladilnik v vakuumsko posodo in si jih ponovno privoščite za večerjo ali celo malico v službi.

Hrana v vakuumu bolje in dlje obdrži hranljive vrednosti ter okus in arome. Zagotavljamo vam, da ne boste prikrajšani pri okusu šunke in potice, če jih boste shranili v vakuumske posode.

Mesna struca v vakuumski posodi
V steklenih vakuumskih posodah lahko jed spečete, postrežete, shranite ostanke in jih še pogrejete. Manj posod za pripravo pomeni tudi manj posod za pomivanje!

Od malo naribanega hrena do večjega kosa šunke – kako shraniti velikonočno pojedino?

Statusove vakuumske posode so oblikovane za shranjevanje najrazličnejših jedi – od začimb do večjih kosov zelenjave, potice ali šunke. Izbirate lahko med volumni od 0,15 ml do štirih litrov. Vse pa delujejo po enakem principu – zrak izčrpate s posebno črpalko ali vakuumskim aparatom. Popolnoma enostavno, a zelo učinkovito! Omislite si set posod, s katerim boste še celo nekoliko prihranili pri nakupu  ter vedno imeli na razpolago primerno posodo za košček mamine potice in za obilnejše kosilo z več hodi.

Z vakuumskimi posodami si olajšate tudi pripravo obrokov

Prednost vakuumskega shranjevanja je tudi v tem, da lahko meso in zelenjavo predhodno začinite oz. očistite in narežete ter shranite v hladilniku. Tako boste imeli po službi na hitro pripravljeno kosilo, saj bo pol dela že opravljenega. Meso se bo v vakuumskih posodah še hitreje in bolje prepojilo z marinado, zelenjava pa ne bo izgubila dragocenih vitaminov in mineralov, saj ni v stiku s kisikom, ki povzroča njihovo hitrejše propadanje.

Prihranek časa in denarja

Si predstavljate, koliko časa in denarja lahko mesečno prihranite s pametnim (vakuumskim) shranjevanjem hrane? Raziskava evropske komisije iz leta 2016 je pokazala, da celo 300 € in več!

Z vakuumskimi pripomočki poskrbite tudi za pregledno in urejeno kuhinjo.

Poleg tega, da boste z vakuumiranjem zavrgli manj hrane, boste prihranili tudi veliko dragocenejšega časa, saj se boste po nakupih odpravili manj pogosto. Uporaba vakuumskih pripomočkov vam namreč omogoča, da kupujete večja pakiranja živil, ki jih nato vakuumsko shranite po porcijah, primernih za vašo družino, ter jim podaljšate rok trajanja do štirikrat in s tem naredite zalogo hrane.

STATUSOV LONEC IDEJ: recept za velikonočno venček, ki ga je v sodelovanju s Statusom pripravila Urška iz 220stopinj poševno.

Delite objavo