Blog

Kaj je pomembno pri izbiri vakuumskega aparata? II. del

V drugem delu članka »Kaj je pomembno pri izbiri vakuumskega aparata?« pojasnjujemo ostale funkcije vakuumskih aparatov, ki uporabnikom olajšajo proces vakuumskega shranjevanja. Če še ni ste prebrali prvega dela, kliknite tukaj. Poglejmo, katera vakuumirka je najboljša?

Širina vakuumskega kanala

Širina vakuumskega kanala označuje maksimalno širino vakuumskih vrečk, ki jih lahko vakuumirate. Najbolj pogosta širina je 28 cm in je primerna za shranjevanje večine živil v gospodinjstvu. Obstajajo še ožje vakuumske vrečke (20 cm) za manjše pakete in posebne dimenzije (npr. 12 cm) za shranjevanje specifičnih lokalnih dobrot (suhe salame). Določeni profesionalni uporabniki, kot so npr. sirarji in mesarji, pa za vakuumiranje svojih izdelkov (za prodajo) potrebujejo večje vrečke – širine 35 cm ali več. Temu primerni so profesionalni aparati za vakuumiranje s širšim vakuumskim kanalom (36 cm).

profesionalni vakumski stroj za sir
Vakuumski aparat Status Provac je razvit za najzahtevnejše uporabnike. Z daljšim vakuumskim kanalom in varilno nitko omogoča shranjevanje celih kolutov sira, svinjskih rebrc v kosu in tudi cele potice.

Prostor za folijo znotraj aparata

Shranjevanje folije v roli v posebnem kanalu v aparatu poenostavi proces izdelovanja vrečk iz koluta folije. Natančno lahko izmerite dolžino in odrežete na želenem mestu, brez da bi se folija zvijala in se izmikala.

vakumski aparat Status BV500
Izdelovanje vrečk iz folije v roli je povsem enostavno pri aparatih, ki omogočajo shranjevanje role znotraj ohišja. Na sliki je prikazano izdelovanje vrečke na vakuumskem aparatu BV500.

Zaščita pred pregrevanjem

Naloga te funkcije je zaščita aparata oz. njegovih komponent pred pregrevanjem in posledično kvarjenjem. Vsi aparati imajo omejeno število zaporednih vakuumiranj, ki jih lahko njihove komponente prenesejo. Zaščita pred pregrevanjem izklopi aparat, ko zazna pretirano povišanje temperature. Ko se ohladi na primerno temperaturo, se izklopi in vakuumiranje se lahko nadaljuje.

zaščita proti pregrevanju vakuumski aparat
Vakuumski aparat SV2000 vas z lučko opozori, da je prišlo do pregrevanja in da potrebuje premor. Za hitrejše ohlajanje ga lahko postavite v hladnejši prostor.

Možnost vakuumiranja posod

Za vse tiste, ki ste prepoznali koristi vakuumskega shranjevanja in za shranjevanje živil uporabljate tudi vakuumske posode ter ostale vakuumske pripomočke, bo ključnega pomena tudi možnost zapiranja posod z aparatom. Tako bo hrana vedno zavakuumirana na optimalen podtlak, vi pa se ne boste utrujali s črpanjem na roke.

katera vakuumirka je najboljša za vaše potrebe?
Za kratkoročno shranjevanje svežih živil priporočamo vakuumske posode. Najhitreje in najbolj primeren podtlak dosežete s temu primerno funkcijo vakuumskega aparata.

Lepilni trak za držanje vrečke na mestu

Nekaj tako preprostega, kot je obojestranski lepilni trak, lahko bistveno vpliva na pravilno nameščanje vrečk v vakuumski kanal in ekonomično porabo folije. Samolepilni trak namestite na notranji spodnji rob vakuumirke. Pred vakuumiranjem vrečko nalepite na primerno pozicijo in lepilni trak jo bo držal na mestu, medtem ko boste vi imeli prosti roki za pritiskanje na pokrov ali oblikovanje živil v vrečki med vakuumiranjem.

status stiki
Vrečka se že ob dotiku prilepi na obojestranski lepilni trak in ostane na mestu skozi celoten proces vakuumiranja.

Tako, zdaj veste, kaj pomenijo tehnični izrazi, ki jih proizvajalci in prodajalci uporabljajo pri opisih vakuumskih aparatov. Če še niste prebrali prvega dela tega blog zapisa, ga najdete na povezavi.

Čas je, da primerno shranite živila, ki jih pridelate ali kupite, in da hkrati poskrbite za svoje zdravje z uživanjem svežih, hranljivih sestavin. Pred nakupom aparata vsekakor razmislite, za kaj in kako pogosto ga boste uporabljali. Ali boste vsakodnevno vakuumirali živila v hladilniku (sir, salama, kupljeno sveže meso) ali pa mogoče nekajkrat letno večje količine hrane (zamrzovanje zelenjave z vrta, koline).

Pri izbiri Statusovega vakuumskega aparata vam bo v veliko pomoč konfigurator, s katerim boste prek preprostih vprašanj in odgovorov prišli do primerne vakuumirke za vaše gospodinjstvo.

Upamo, da smo vam pomagali odgovoriti na vprašanje “Katera vakuumirka je najboljša?” Če imate dodatna vprašanja, pokličite naši svetovalki na brazplačno telefonsko številko 080 18 38 ali pa si oglejte predstavitvene posnetke naših vakuumskih aparatov.

Delite objavo