Blog

7 razlogov za (ne)delovanje vakuumskega aparata

V preteklih dnevih je bilo veliiiko slabe volje zaradi (ne)delovanja aparata. Besedo (ne)delovanje aparata zapisujemo tako, ker v veliko primerih aparat povsem dobro deluje, le druge stvari vplivajo na proces dela. Pripravili smo zapis, da razjasnimo, kako določeni drugi dejavniki vplivajo na aparat. Preverite teh 7 razlogov za nedelovanje vakuumskega aparata:

1. Delovna temperatura aparata

Tako kot moramo mi pred telovadbo ogreti telo, da ne pride do poškodb, tudi aparat potrebuje ogrevanje na delovno temperaturo. To storite tako, da pred delom enkrat ali dvakrat aktivirate varjenje »v prazno«, torej brez vrečke. Tako bo vsak var gladek, črpalka aparata pa močna.

2. Temperatura okolja

Tudi nizka temperatura vpliva na delovanje aparata. Odsvetujemo vakuumiranje v kletnih prostorih ali shrambah z nizko temperaturo – lahko se zgodi, da aparat ne bo zavaril ali pa bo sredi cikla prenehal z delovanjem. Aparat za delovanje potrebuje optimalno delovno temperaturo, to je sobna temperatura (okvirno nekje med 20 in 25 °C).

Idealen prostor za vakuumiranje živil je kuhinja – tu je vedno primerna temperatura okolja.

3. Vakuumske vrečke

Niso vse vrečke enako kakovostne in niso vsi vakuumski aparati enakega ranga. Statusove vakuumske vrečke bodo delovale z vsemi aparati, tudi z aparati drugih proizvajalcev, ker jih odlikuje posebna sestava – o tem pišemo v blogu TUKAJ. Statusovi aparati pa ne bodo delovali z vsemi vakuumskimi vrečkami, saj niso primerne debeline, nimajo dovolj visokega narebrenega profila ali nimajo primerne sestave (materiali). Statusovi vakuumski aparati niso kompatibilni z vrečkami slabše kakovosti.

4. Postavitev vrečke

Vedeti moramo, kaj želimo narediti – vakuumirati ali samo variti. Če vakuumiramo, postavimo vrečko v sredino vakuumskega kanala, to je prostor med tesnili. Ta prostorček vakuumski aparat zatesni in iz njega (in tudi iz vrečke) črpa zrak – vakuumira. Če želimo vrečko samo zavariti, jo postavimo samo na varilni trak do tesnila in ne čezenj. Varilni trak je linija teflonskega traka, pod katerim je varilna žička.

Primeri slabih dveh in dobrega vara.

5. Poravnava vrečke

Vsaka postavitev vrečke mora biti natančna in ravna. Če bo vrečka nagubana, je aparat ne bo mogel zavariti ali pa bo nastal naguban var. V tem primeru se lahko zgodi, da bo vakuum spustil. Prav tako je pomembno, da pustite dovolj velik rob za varjenje in vakuumiranje, to je vsaj nekje 5 do 6 cm. V primeru, da je prekratek, aparat ne bo mogel izčrpati zraka in zavariti.

6. Zaklepanje pokrova

Nekateri vakuumski aparati morajo biti zaklenjeni v času obeh procesov. Tak primer je model SV2000 s številkama 1 in 2 na pokrovu, ki označujeta, da ga je potrebno zakleniti, ne glede na to, ali vakuumirate ali varite. Zaklepanje je enostavno – s pritiskom na pokrov na številko 1 in nato še na številko 2.

S pritiskom na označenih delih pokrova zaklenemo aparat.

7. Tesnila

So fleksibilna, a njihova lastnost je, da s časom izgubijo prožnost. Ko je aparat nov, so tesnila trda in manj prožna zato dobro zatesnijo vakuumski kanal, čez čas pa prožnost izgubijo, se zmehčajo in ob pritisku ne uspejo popolnoma zatesniti vakuumskega kanala. So rezervni del, ki ga lahko kadar koli naročite (so po 3 €).

Ste preverili vseh 7 razlogov za nedelovanje vakuumskega aparata? Imate še vedno težave? Potem nas pokličite na 080 18 38 med delovnim časom trgovine. Skupaj z našima prodajalkama boste preverili, ali bo potrebno poslati aparat na servis ali pa mogoče potrebujete le originalne Statusove vrečke. 🙂 V pomoč vam bodo tudi naša video navodila.

Delite objavo