Blog

Na kaj morate paziti pri shranjevanju jagod

Pomlad trgovine založi z jagodami, ki vabijo s polic tudi do pozne jeseni. A najslajše so domače, ki jih pridno plejete in negujete celo leto ter vas bogato nagradijo in razveselijo maja. Prve jagode gredo za med, kak teden pozneje, ko jih je obilo, pa se jih splača dobro shraniti, da jih lahko uporabite tudi kasneje. Poglejte, na kaj morate paziti pri shranjevanju jagod.

jagode v vakumu
Jagod, shranjene v vakuumskih posodah, bodo najdlje ohranile svežino in aromo.

Jagode ne marajo vlage

Jagode ne prenašajo dobro vlage, zato se priporoča, da jih operete tik preden jih nameravate pojesti. V primeru, da kupite pakirane jagode v trgovini in jih želite shraniti v hladilniku, preverite le, da ni vmes kakšna obtolčena ali plesniva, saj se bo tako kvarjenje hitro širilo.

Kako jih pravilno oprati?

Da ne bi jagode vpile preveč vode mora biti čiščenje hitro. Natočite si veliko posodo vode in kisa v razmerju 3:1 in samo za 30 sekund potopite jagode v mešanico. Kis uniči bakterije in spore plesni, zato bodo jagode popolnoma čiste. Po 30 sekundah jih vzemite iz tekočine in položite na papirnate brisačke ter zelo dobro osušite. Če želite biti temeljiti, uporabite sušilnik za lase z nastavitvijo mrzlega pihanja. Le suhe jagode bodo dolgo obstojne.

Pomembno: Zelenega dela ali peclja pred pranjem nikakor ne smete odstraniti, saj boste jagodo poškodovali, skozi ta odrezan del pa bo izgubila okus in se napila vode.

jagodna torta
S pravilno shranjenimi jagodami bo vsaka sladica še toliko bolj sladka!

Kako shraniti jagode v hladilniku?

Jagode so najboljše sveže, zato morajo biti tudi v hladilniku pravilno shranjene, da lahko zdržijo teden ali celo dva. Ko jih operete in osušite po zgornjem postopku, jih shranite v vakuumsko posodo z odcejalnikom. S tem, ko iz posode izčrpate zrak, boste odstranite tudi delež kisika, ki je poleg vlage in toplote glavni krivec za kvarjenje hrane. Uporabite ročno ali električno vakuumsko črpalko.

vakuumska posoda jagode
Vakuum močno upočasni oksidacijo, zato bodo jagode v vakuumskih posodah popolne tudi po nekaj dneh.

Kako zamrzovati jagodičevje? Na kaj morate paziti pri shranjevanju jagod?

Za dolgoročno shranjevanje jagod, ko jih npr. želite uporabiti po njihovi sezoni v pecivu, slaščicah ali smutijih, priporočamo zamrzovanje v vakuumskih vrečkah in tako obdržite vse vitamine in minerale ter bogat sladek okus. Statusovi vakuumski aparati imajo ročno funkcijo vakuumniranja s čimer preprečite, da bi poškodovali ali zmečkali jagode, saj lahko črpanje zraka iz vrečke ustavite točno takrat, ko to želite. V primeru, da bi želeli obdržati posamezne sadeže ločene, jih postavite na pladenj z razmikom po pol centimetra in predzamrznite. Po eni uri jih vzemite iz skrinje ali zamrzovalnika in normalno vakuumirajte. V tem primeru lahko uporabite tudi avtomatsko funkcijo.

Naj bodo jagode vedno odlične – tudi pol leta po zorenju.

Delite objavo