Blog

Kam z obilico (pre)zrelih paradižnikov?

Paradižnik z vrta ali z balkonskega lonca je osvežilen in sladek – takega najbrž ne boste dobili v trgovini. Mogoče je tako okusen prav zaradi dejstva, da ste vanj vložili veliko dela in ljubezni ter ste ga vedno lepo negovali. A v največji sezoni paradižnik navadno tako obrodi, da ga sproti ne moremo porabiti. Zato smo pripravili nasvete, kako shraniti paradižnik, da bo obdržal čim več bogatih vitaminov in mineralov.

Solate vseh vrst

Ravno prav dozorel paradižnik je odličen za osvežilno solato; naj bo to klasična paradižnikova, v katero narežete še papriko in čebulo, šopska, ki poleg paradižnika vsebuje še rdečo in zeleno papriko, svežo kumaro in feta sir. Če imate odpor do rezanja zelenjave na kocke uporabite kar rezalnik čebule. Narezali boste samo z eno potezo in to v zbirno posodico, da bo pult popolnoma čist!

Iz paradižnika lahko naredite veliko različnih osvežilnih solat.
Iz paradižnika lahko naredite veliko različnih osvežilnih solat.

Naredite lahko še grško, ki je podobna šopski, le da vsebuje še olive in rdečo čebulo, ali “caprese” solato. To je italijanska osvežilna solata s češnjevim paradižnikom, mocarelo in listi bazilike. Tudi testeninska solata je poleti dobra priloga, sestavite pa jo lahko čisto po želji. Ne boste zgrešili!

Če je naredite za več dni ali za več obrokov, jo lahko shranite v vakuumsko posodo ali pa kar pokrijete z univerzalnim vakuumskim pokrovom. Tako se ne bo izsušila, podaljšali boste obstojnost, pa še hladilnik ne bo smrdel po čebuli.

Solata v 0,5 l stekleni vakuumski posodi bo primerna za prilogo h glavni jedi.
Solata v 0,5 l stekleni vakuumski posodi bo primerna za prilogo h glavni jedi.

Mezga in kečap

Velikokrat se poleti zgodi, da paradižnik napade kakšna bolezen ali pa zaradi mokrega vremena v rastni dobi pride do paradižnikove plesni, ki se z listov širi na plodove. Poleg tega je vse pogostejša toča, ki poškoduje pridelek.

Tak paradižnik lahko obrežete in uporabite samo dobre dele, iz katerih naredite mezgo. Če želite obdržati večino vitaminov in hranil, ga samo spasirajte in shranite v vakuumske posode ter zamrznite. Kuhali ga boste tako in tako potem, ko ga odmrznete, saj bo tak paradižnik odličen za osnovo omakam ali enolončnicam.

Otroci ga bodo oboževali na pici. Lahko pripravite samo mezgo, lahko pa naredite pravi domači kečap z dodatki – sladkor, sol, kis, česen, čebula, ter začimbe po želji – bazilika, peteršilj. Za ljubitelje pekočih omak dodajte še čili ali dva. Omako lahko skuhano vložite v kozarčke. Recept pa najdete tukaj.

Paradižnikov sok

Iz preveč zrelih ali poškodovanih plodov, ki jim odrežete slabe dele, lahko naredite sataraš. Največkrat je na meniju v visoki sezoni, odlično pa je, da ga tako ne zavržete, ampak porabite vse, kar lahko.

Recept za odličen sataraš lahko najdete na 220 stopinj poševno.
Recept za odličen sataraš lahko najdete na 220 stopinj poševno.

Zelo zreli paradižniki so primerni tudi za kuhanje paradižnikovega soka. Ali ste vedeli, da preprečuje vnetja in je odličen diuretik (pospešuje izločanje urina)? A to ni vse, saj ima še veliko blagodejnih učinkov za naše zdravje.

Iz obilice paradižnika lahko torej skuhate tudi sok – predlagamo recept z bloga 220 stopinj poševno. Če si ga ne boste zaželeli takoj, ga vakuumirajte v vakuumski vrč. Tudi do naslednjega dneva bo ostal poln vitaminov, enakega okusa in barve. Uporabite po potrebi.

Tudi vi poznate kakšen nasvet za izkoristek paradižnika? Zapišite v komentar spodaj, veseli bomo, če ga boste delili z nami. Pošljite nam tudi kakšno fotografijo Statusovih izdelkov v uporabi na info@status.si.

Delite objavo