Blog

Kako zmanjšati količino zavržene hrane v gostinstvu in povečati profit?

Ste vedeli, da zavržemo nekje med 1/3 in 1/2 vse proizvedene hrane na svetu? Zavržena hrana nima negativnih posledic le za profit gostincev, ampak bistveno vpliva tudi na naravne vire, kot so voda, energija in prst. Hkrati predelava zavržene hrane močno povečuje toplogredne pline.  

Ne zanemarite trdega dela, časa in energije, ki so bili vloženi v pridelavo in predelavo živil. Čas je, da začnete obravnavati hrano kot eno najbolj dragocenih dobrin in da uporabite kakovostne rešitve za shranjevanje.

Z vakuumskim shranjevanjem si boste olajšali delovni proces ter prihranili čas in denar.
Z vakuumskim shranjevanjem si boste olajšali delovni proces ter prihranili čas in denar.

Koliko denarja mesečno pa vi vržete v smeti?

Si sploh predstavljate, koliko hrane in z njo denarja mečete stran? Podatki raziskave[1] Evropske komisije prikazujejo, kako resna je problematika zavržene hrane:

  • 20 % vse proizvedene hrane se zavrže.
  • 12 % zavržene hrane je s področja gostinstva.
  • 11 milijonov ton hrane se letno zavrže v gostinstvu. Strošek na tono je 3.148 €.

Še bolj dramatičen je podatek, da je 59 % zavržene hrane še vedno primerne za zaužitje.

Manjša investicija za velike spremembe

Težava gostinstva je v tem, da je težko predvideti število gostov in velikosti obrokov, zato je pomembno, da sestavine kvalitetno shranite, ostanke pa pametno porabite.

Vakuumske pripomočke razvijamo z mislijo na končne uporabnike, zato so ti enostavni za uporabo in izjemno trpežni.
Vakuumske pripomočke razvijamo z mislijo na končne uporabnike, zato so ti enostavni za uporabo in izjemno trpežni.

Vakuum podaljša obstojnost hrane za štirikrat. Vpeljite vakuum v svojo profesionalno kuhinjo in minimizirajte količino ovenelega sadja in zelenjave, skorjastega mesa in preprečite škodljivce v shrambi. Vakuumsko shranjevanje vam omogoča, da hrano pripravite vnaprej, brez da bi izgubili hranljive vrednosti, arome ali okus. Vakuum je idealen tudi za shranjevanje ostankov sestavin in jedi na koncu dneva. Uporabite Statusove GN vakuumske pokrove za shranjevanje živil v svojih obstoječih GN posodah in gastro vakuumske posode za pakiranje večjih količin hrane. Folija za živila za enkratno uporabo je preteklost.

Gastronorm vakuumski pokrovi spremenijo vaše obstoječe GN posode v vakuumske posode za shranjevanje hrane.
Gastronorm vakuumski pokrovi spremenijo vaše obstoječe GN posode v vakuumske posode za shranjevanje hrane.

Kakovostni materiali za dolgoletno uporabo

Statusovi izdelki so narejeni iz visokokakovostnih materialov (Eastman tritan brez BPA in silikon), ki zagotavljajo izdelkom dolgo življenjsko dobo, kljub težkim pogojem v profesionalnih kuhinjah. Tritan je nezlomljiv in izjemno vzdržljiv, zato lahko GN pokrove in vakuumske posode tudi zamrzujete in perete v profesionalnih strojih za posodo.

Gastro vakuumske posode so na voljo v petih različnih volumnih (2, 4, 6, 8 in 10 l) in so primerne za manjše in tudi zelo velike gostinske obrate.
Gastro vakuumske posode so na voljo v petih različnih volumnih (2, 4, 6, 8 in 10 l) in so primerne za manjše in tudi zelo velike gostinske obrate.

Uporabniku prijazno

Pri razvoju izdelkov vedno razmišljamo o končnih uporabnikih. Zato smo naredili GN pokrove in gastro posode popolnoma transparentne. Zlahka boste prepoznali vso shranjeno hrano, tudi če bodo posode shranjene ena na vrh druge.

Čas je, da prenehate metati hrano v smeti! Preverite prednosti vakuumskega shranjevanja hrane ter prihranite čas in denar.  

 

[1] Vir: Raziskava evropske komisije iz leta 2016.

Delite objavo