Blog

Kako najbolje shraniti prvo pomladno zelenjavo?

Ste ponosni lastnik ali lastnica vrtička, kjer z ljubeznijo vzgajate svojo zelenjavo? Kupujete pri lokalnem kmetu ali na tržnici, saj veste, da ta zelenjave ni prepotovala več 100 ali celo 1000 kilometrov? Takšno doma pridelano hrano zato še toliko bolj cenimo, ker je plod pridnih domačih rok. Pa veste, kako je najbolje shraniti pomladno zelenjavo, da bo ostala čim dlje dobra in polna vitaminov, mineralov ter hranilnih snovi?

Zimska solata in spomladanska berivka

Nekatere gospodinje z vrtički so pozno jeseni posejale zimsko solato, ki je sedaj ravno lepo naredila glavice, spet druge prisegajo na spomladansko berivko, ki je ravno odgnala in je sedaj pravi čas za njeno redčenje.

Seveda solata, ko jo odrežemo, ne bo dolgo lepa, začne namreč veneti in gniti. Prav zato jo je potrebno pravilno shraniti. Pomemben je že prvi korak.

Solata berivka
Zimska in mlada pomladna solata imata veliko vitaminov

Vemo, da na kakovost shranjenih živil vplivajo temperatura, vlaga in kisik, ki pospešujejo propadanje hrane.

Ravno zato priporočamo da solate ne operete, ko jo očistite. Voda oz. vlaga namreč pospešuje gnitje, zato bo takšna solata še hitreje v posodi za v kompost. Izjemoma se to ne zgodi samo, če živila shranite v vakuumski posodi in na odcejalniku, da voda steče stran.

Z vakuumom iz posode izčrpamo zrak in s tem kisik. Tako je tega plina v posodi manj in je tudi oksidacija počasnejša, hrana pa je obstojna dlje časa.

Čemaž

Močno dišeče zelene listke lahko shranite na več načinov, seveda je odvisno od tega, kako jih nameravate uporabiti.

Sveže liste čemaža lahko vakuumirate v vakuumske vrečke in zamrznete – tako jih boste po potrebi lahko odmrznili in naredili npr. piščančjo rulado s čemažem. Rulada bo bogatega okusa in arome saj bo s shranjevanjem v vakuumu obdržal svoj močan vonj.

Liste lahko tudi posušite in jih zmeljete v prah ter dodajate omakam ali juham. Tudi čemaž v prahu je priporočljivo shranjevati v vakuumu, in sicer v posodah, da ne izgubi arome.

Čemaževi cvetovi
Čemaževe cvetove lahko vložite za ozimnico.

Šparglji

Te preproste rastline, ki imajo najboljši očiščevalni in razstrupljevalni učinek, je najboljše uporabiti takoj, ko jih odrežemo, ker tako izkoristimo največ njihove vrednosti.

Če to ni mogoče in jih morate shraniti čez noč, jih ni priporočljivo predhodno oprati, saj s tem izperemo hranilne snovi. Najboljše je, da odrezana stebla ovijete v papirnato brisačo in nato še v plastično vrečko ali folijo za živila. Tako ohranite vlago in preprečite, da bi se izsušili. Tudi shranjevanje v hladilniku ni priporočljivo.

V obilici zelenjave, ki bo pognala na vrtu pa vsega pridelka velikokrat ne moremo porabiti sproti, zato je dobro vedeti, da lahko šparglje zamrznete. To najboljše storite tako, da jih pred zamrzovanjem blanširate v vreli kopeli nekaj minut (okoli 3 min) in nato vse procese ustavite tako, da jih potopite v ledeno vodo. Odcedite in sortirajte v vakuumske vrečke ter vakuumirajte. Tako shranjeni šparglji bodo v zamrzovalni skrinji ostali enake kakovosti tudi po pol leta ali leto dni in bodo primerni za juho ali razne zelenjavne priloge.

Še namig! Ko jih kupujete, njihovo svežino preizkusite tako, da po odrezanemu delu peclja podrgnete z nohtom. Če priteče sok, potem so šparglji sveži.

Vakuumiranje špargljev
Vakuumirajte šparglje in kuhajte bogate jedi celo leto.

Zelišča za čaje

Sedaj je čas razcveta rožic in zelišč za čaje, ki vas bodo greli v jesenskih in zimskih dnevih. Naberite jih in posušite, nato pa shranite v vakuumske posode, ki bodo preprečile uhajanje vonjav in izgubo zdravilnih učinkovin. Z vakuumom bodo zelišča neprepustno zaprta.

Pljučnik
Zelišča za čaje bodo v vakuumskih posodah ostala suha.

Vsi zgoraj našteti načini shranjevanja so vsaj delno povezani z vakuumom. Se sprašujete zakaj?

Vakuumsko shranjevanje je eden najboljših načinov shranjevanja, poleg tega pa je naraven in neškodljiv za živila in uporabnike. Spremenimo samo prostor okrog živila in še to popolnoma brez kemikalij ter škodljivih plinov.

Vas zanima več o vakuumskem shranjevanju in zamrzovanju živil?

Preberite še ostale nasvete, ki smo jih zbrali v našem blogu.

Delite objavo