Blog

Kaj je vakuum? Kako in zakaj ga uporabljamo pri shranjevanju hrane?

Ste pri sosedu videli, da vakuumira suhe salame? Se vam zdi, da je vakuumiranje samo za kmete? Niste čisto prepričani, kaj sploh je vakuumiranje? Potem berite dalje.
Naj vam predstavimo osnovne prednosti in namen vakuumskega shranjevanja.

Kaj je vakuum?

Vakuum je po definiciji brezzračni prostor. Vendar na Zemlji popolnega vakuuma ne moremo narediti, to bi lahko dosegli samo v vesolju.

Na Zemlji se vakuumu približamo tako, da iz nekega prostora odstranimo zrak, torej prostor vakuumiramo in spremenimo njegov tlak. Pri vakuumiranju nastane podtlak.

vakuumiranje hrane
Vakuum podaljša obstojnost hrane na popolnoma naraven način – brez aditivov in konzervansov.

Zakaj je vakuum koristen za shranjevanje hrane?

Pri shranjevanju hrane na njeno obstojnost in kakovost vplivajo temperatura, vlaga in kisik. Če prilagodimo vsaj enega od dejavnikov, podaljšamo obstojnost hrane.

  1. Tako npr. z izsuševanjem mesa na vetru odstranimo vlago iz živila in podaljšamo obstojnost mesnim izdelkom.
  2. Prav tako z zamrzovanjem ustavimo delovanje encimov za razgradnjo hrane, saj zmanjšamo temperaturo pod ledišče, kjer ti več niso dejavni.
  3. Z vakuumiranjem pa iz posode ali vakuumske vrečke izčrpamo večino zraka in z njim kisika, ki povzroča oksidacijo. S tem znatno upočasnimo kvarjenje hrane.

Pri tem velja opomniti, da vakuumiranje ni nadomestek za zamrzovanje, kljub temu je namreč potrebno vakuumirana sveža živila shranjevati v hladilniku ali zamrzovalniku. V primeru suhih mesnin to ni potrebno, saj so konzervirane s soljo in dimom.

Kako uporabljamo vakuum za shranjevanje živil?

Zagotovo ste v trgovini videli suhe salame, riž in različne sire pakirane v vrečkah, kjer je bil zrak popolnoma izsesan. No, ta živila so vakuumsko shranjena, saj morajo biti primerno pakirana za transport in imeti dolg rok trajanja. Tudi vi lahko v svojem domu izkoristite prednosti vakuuma, da podaljšate obstojnost hrane in posledično zavržete manj živil ter prihranite denar in čas za nakupovanje.

zamrzovanje stročjega fižola
Živila, zamrznjena v vakuumskih vrečkah ne bodo prevzela vonja po zamrzovalniku. Poleg tega bodo ohranila svoj okus in arome ter hranljive snovi.

Shranjevanje v vakuumskih vrečkah

V posebne, nepropustne vrečke najpogosteje shranjujemo tista živila, ki jih nameravamo zamrzniti, npr. svežo ali blanširano zelenjavo in sveže meso. Tako shranjena zelenjava obdrži vonj in poln okus ter obilo hranljivih snovi, meso pa ni ožgano od zamrzovanja in žaltavo.

Zavakuumirajte tudi orehe, lešnike in suho sadje ter preprečite razvoj žarkega okusa in razvoj moljev. Tako pakiranih suhih živil ni potrebno zamrzovati, ampak je dovolj, če jih shranite v kleti ali hladilniku.

Vakuumske vrečke so primerne za dolgoročno shranjevanje živil – leto dni in več, lahko pa jih uporabite tudi za kratkoročno shranjevanje sirov, keksov in podobnih živil.

jagode v vakuumski posodi
Sadje in zelenjava bodo dlje časa sveži, hladilnik pa bo veliko bolj urejen.

Shranjevanje v vakuumskih posodah

Za vsakodnevno uporabo t. j. kratkoročno shranjevanje (nekaj dni do tedna ali dveh) so primerne vakuumske posode. Vakuumiramo lahko sadje in zelenjavo, ostanke jedi ter predpripravljene sestavine za kuhanje. Z vakuumsko črpalko izčrpamo zrak in naredimo podtlak. S tem upočasnimo oksidacijo, ki povzroča kvarjenje svežih živil in propadanje hranljivih snovi. Hrano tako obdržimo dlje časa svežo in obenem jemo bolj zdravo.

Vas zanima več o shranjevanju v vakuumu in zamrzovanju? Želite izvedeti, na kaj je potrebno biti pozoren pri vakuumiranju?

Na našem blogu boste našli kar nekaj zapisov na to temo:

Veseli bomo vaših komentarjev in vprašanj. Zapišite jih spodaj.

Delite objavo