Blog

5 živil, ki jih morate shraniti v vakuumu

Preverjeno dejstvo je, da vakuum podaljša obstojnost, ne glede na to, ali živila shranite v vakuumske posode ali vrečke. Z vakuumiranjem odstranite zrak in s tem kisik, ki je glavni krivec za oksidacijo in kvarjenje hrane. Poglejmo, katerih 5 živil morate shraniti v vakuumu.

  • solato

solata v vakuumski posodi - 5 živil, ki jih morate shraniti v vakuumu
Solate vseh vrst

Čiščenje solate pred kosilom je včasih najbolj neprijetno opravilo, kajne? Seveda lahko to naredite medtem, ko se kuha riž ali se peče meso … Ampak, zakaj bi, če je lahko enostavneje? Očistite in operite solato ter jo shranite v vakuumsko posodo z odcejalnikom, da odvečna voda odteče stran. Posodo vakuumirajte in shranite v hladilnik – to naredite v začetku tedna in naslednje dneve po potrebi samo začinite in servirate.

Tudi francoska, krompirjeva ali šopska solata bodo v vakuumu ostale okusnejše dlje časa.

  • suhe salame in sire

vakuumiranje sirov Provac 360
Suhe salame in siri

Navadno pridelovalci domače suhe salame shranjujejo v kleti, kjer je veliko vlage, zato se zna zgoditi, da jih napade plesen; pri shranjevanju v suhih prostorih pa se salame pogosto izsušijo. Podobne težave se pojavijo tudi pri shranjevanju sirov. Da se temu izognete, jih vakuumirajte v vakuumske vrečke, s čimer jih zaščitite pred zunanjimi vplivi. In ko boste čez nekaj mesecev vrečke odprli, bodo salame enake kot na dan pakiranja.

  • sveže meso za zamrzovanje

vakuumiranje govedine
Sveže meso za zamrzovanje

Sveže meso vsebuje veliko tekočine, zato je občutljivo na zamrzovanje in odtajanje. Če je shranjeno v prepustne vrečke, pride do izhlapevanja tekočine in površina živila se izsuši. Skozi nastale porozne razpoke prodira kisik in sproži oksidacijo. Tako pride do ožiga zaradi zamrznitve, katerega posledica je tudi sprememba okusa – predvsem mastni deli dobijo žaltav priokus. Temu se izognete s pakiranjem mesa v vakuumske vrečke iz Statusa, ki so popolnoma neprepustne in ščitijo živila pred zunanjimi vplivi. To obenem pomeni tudi, da se vaš zamrzovalnik ne bo navzel vonjav živil in tudi živila v vakuumskih vrečkah ne bodo prevzela drugih arom. Zaradi zmanjšanega izhlapevanja tekočin se na stenah zamrzovalnika ne bodo nabirali kristalčki ledu.

  • orehe

vakuumiranje orehov
Orehi

Vsi oreščki vsebujejo maščobe, ki po določenem času nepravilnega shranjevanja postanejo žarke. Žarkost ali tudi žaltavost, kot jo nekateri imenujejo, prepoznamo po specifičnem vonju in okusu, ki pokvari celotno jed, ki jo pripravljate s takšnimi pokvarjenimi orehi. Da bi se izognili tej reakciji orehe, lešnike in druge oreščke shranite v vakuumske vrečke ter tako z odstranjevanjem kisika preprečite žarkost in podaljšajte njihov rok trajanja.

  • vino

vakuumski zamaški za vino
Vino

Da, tudi vino je potrebno vakuumirati, če cele steklenice ne spijete takoj. Se sprašujete, zakaj? V odprti steklenici vina prav tako poteka oksidacija, njene posledice pa so izguba barve (belo vino postane temne, umazano rumene barve, rdeče pa rjavo-rdeče barve) ter sprememba okusa in vonja. Za prave ljubitelje vina je to zagotovo nedopustno in takšne steklenice vina nikoli ne bi ponudili gostom.

Za vse te težave imamo rešitev v Statusu – izbirate lahko med sedmimi različnimi vakuumskimi aparati ter med številnimi dimenzijami vrečk in folij, ki jih prilagodite svojim živilom. Solato vakuumirajte v vakuumske posode iz tritana ali temperaturno obstojnega stekla, vino pa zaprite z vakuumskim zamaškom.

Ne dovolite več, da se vam hrana pokvari in raje shranjujte pametno – vakuumirajte!
Delite objavo